11-åriga flickor i Värtans IK tränar på Hjorthagens IP en eftermiddag i början av april. Foto: Veronica Johansson

Fotbollsklubbar kräver mer ytor åt Östermalms unga

Bristen på fotbollsplaner i innerstaden har länge varit stor. Nu kräver klubbar på Östermalm, Norrmalm och Kungsholmen mer ytor. – Nu går det inte längre, säger Francois Briès, ordförande för ungdomssektionen i Värtans IK.

  • Publicerad 05:00, 15 apr 2020

När barn i innerstaden spelar fotboll får de räkna med trängsel. Planen delas ofta upp i fjärdedelar för att alla lag ska ha en chans att träna.

– Det kan bli väldigt stökigt, med bollar som flyger om varandra och barn som armbågas. Det är självklart inte bra. De som är bitna fortsätter att träna oavsett men mindre motiverade barn kan tappa sugen, säger Martin Carlon, ordförande för Norrtulls SK.

Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK. Foto: Tomas Stark

Han och andra klubbordföranden i innerstaden har länge varit missnöjda med idrottsförvaltningens fördelning av träningstider. Klubbarna tilldelas tider utifrån hur många fotbollsplaner som finns i just deras områden i staden. Problemet är att tillgången på planer varierar kraftigt mellan områdena.

– Fotbollsspelande barn som bor i Spånga får tre gånger så mycket träningstider som barn som bor i Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm. Det är orättvist. Stockholms stad behandlar inte barnen lika, säger Martin Carlon som menar att innerstaden behöver minst fyra 11-spelsplaner till för att fördelningen ska bli rättvis.

Vill se kreativa lösningar

Norrtulls SK har gått ut hårt mot idrottsförvaltningen och hävdar att innerstadens 5 000 unga fotbollsspelare ”rånas” på över 100 träningstimmar på en fullstor plan. Klubben har också samlat andra innerstadsklubbar till rådslag – Djurgårdens IF, Värtans IK, Karlbergs BK, Essinge IK och Mariebergs SK. De vill se kreativa lösningar från staden.

– Vi har slitit med det här i många år. Nu går det inte längre.  Men vi vill inte bara kritisera, utan söka lösningar tillsammans med staden. Vi har bland annat föreslagit att vi ska få spela på femmannaplanen i Tessinparken. Hittills har vi inte fått gehör, säger Francois Briès, ordförande för ungdomssektionen i Värtans IK.

Han berättar att Hjorthagens IP, hemmaplan åt Värtans IK,  har varit otillräcklig i många år.

– Det är jättebra bra att vi klubbar nu försöker göra någonting ihop i stället för att kämpa var för sig, säger Francois Briès.

Innerstaden är ju väldigt trång. Är det inte svårt att kräva lika mycket träningstider här som i ytterstaden? 

– Det finns ytor, men det är ett problem att de byggs bort och att man inte planerar in tillräckligt med idrottsytor när man bygger nya områden. Nu byggs till exempel Hagastaden, med bara en 7-spelsplan. Det är märkligt att man gör samma misstag som när man byggde Hammarby sjöstad, säger Martin Carlon.

Hjorthagens IP räcker inte längre till åt Värtans IK. Här är det flickor födda 09 som tränar. Foto: Veronica Johansson

”Mycket ska rymmas”

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) är väl medveten om missnöjet, men vill inte lova några större förbättringar. Att få fram mark i innerstaden är inte lätt, menar hon.

– Det finns mycket mindre spelbar yta än i ytterstaden. Och när man bygger nytt, som i Hagastaden, är det mycket som ska rymmas. Det är skolor, förskolor, bostäder, butiker, idrottsplatser och annat. Det går inte att ge alla optimalt utrymme, säger hon.

 Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C). Foto: Pekka Pääkkö

Två planer på väg

Idrottsborgarrådet berättar att ett par nya planer är på väg – två hybridgräsplaner på Gärdets sportfält. När de kan invigas är dock oklart. Att upplåta parkmark till fotbollslagen är inte aktuellt, betonar hon. Principen är att parkerna ska vara öppna för alla och inte kunna bokas upp.

– Men jag tar emot alla kreativa idéer som finns. Därför har jag bjudit in Norrtulls SK till ett möte. Tanken är att få fram bra idéer, säger Karin Ernlund.

Fakta

Stort underskott på träningstimmar i innerstaden

Så här ser den uträkning som Norrtulls SK har gjort ut.

Antal träningstimmar på fullstor 11-spelsplan som varje område får för mycket (+) eller för lite (–)  av, i förhållande till antalet fotbollsspelande barn och unga i området.

Innerstaden: –107,9

Rinkeby: –64

Söderort, öst: –34

Hägersten-Liljeholmen: –6,7

Älvsjö: +36,5

Skärholmen: +45

Västerort: +48,5

Spånga: +82,6

Beräkningen utgår från siffror som idrottsförvaltningen har granskat.

Källa: Norrtulls SK
Visa merVisa mindre