CYKELGARAGET. Parkeringen för cyklar ut mot Nynäsvägen är avstängd vid derbyt ikväll. Foto: Jeroen Wolfers/Cyklistbloggen.se

Fotbollsderby på ”cykelvänliga” Tele2 Arena – dåligt för cyklister

Tele2 Arena lanserades som en citynära stadion perfekt att trampa till. Men vid fotbollsderbyn stängs cykelgaraget och cykelbanan fylls med glaskross.

  • Publicerad 14:26, 24 aug 2015

Mellan Medborgarplatsen och Tele2 Arena går en bred cykelbana och under stadion döljer sig ett parkeringsgarage för 1 000 cyklar.

Men vid fotbollsderbyn som kvällens match mellan Djurgården och Hammarby betraktas arenan snarare som en ”no go area” i cyklistkretsar.

Punkteringsderby

Anledning: Supportermarscherna från Medis till arenan lämnar ofta krossade flaskor efter sig och p-garaget är stängt.

LÄS OCKSÅ Djurgården lovar dominera på läktaren

Mats Jonsson, evenemangsansvarig på Djurgården, bekräftar att cykelparkeringen ut mot Nynäsvägen kommer att vara avspärrat vid kvällens match mot Hammarby.

– Tyvärr kommer den att befinna sig i ett avstängt område, säger han.

Vart hänvisar ni publik som kommer med cykel?

– Till Pastellvägen på andra sidan Nynäsvägen. Det finns inga andra cykelparkering vid arenan, säger Mats Jonsson.

Hur mycket glaskross dagens match kommer att lämna efter sig är svårt att sia om. Enligt Jacob Uddeholt, supporter liason officer, på Hammarby, kommer Hammarby-supportrarna inte gå i någon organiserad marsch från Medis överhuvudtaget.

– Tanken är att ta sig till Skärmarbrink med tunnelbana och sedan gå in på arenan. Det är nya förutsättningar för våra supportar så till vida att de som ska sluta upp med Hammarbyklacken kommer från Skärbarbrinkshållet och går in via entrén på trafikplan, säger Jacob Uddeholt.

Sopmaskiner först under natten

Trafikkontoret har inte heller planerat för någon marsch – och kommer därför inte att köra längs Götgatan och Skanstullsbron med sopmaskiner förrän under natten.

– Men vi har extra personal och en pickup som kommer att plocka skräp och städa i anslutning till att personer rör sig till matchen, säger Anders Porelius, presskontakt på trafikkontoret.

Han uppmanar cyklister att vara uppmärksamma längs Götgatan från Medis och söderut över Skanstullsbron.

– Vi har vår beredskap men sedan kan vissa ändå bete sig på ett sätt som ger direkta konsekvenser på gatumiljön. Krossas det glas tar det lite att städa, men vi kommer att göra det, säger Anders Porelius.

Öppen fel tider

Cyklisten André LB ifrågasätter bygget av arenan om det är så att den stora cykelparkeringen stängs av vid stora arrangemang.

– Hur i helvete lyckas man bygga en cykelparkering som är öppen när arenan är stängd och stängd när arenan är öppen? frågar han sig på Facebook.