Fotbollen ska minska utanförskapet

Allt fler fotbollsföreningar i Järva tar ett socialt ansvar. Genom sporten vill man höja ortens självbild och motverka kriminalitet. – Med fotbollen hoppas vi kunna visa att det finns en väg in i systemet, för dem som står långt utanför, säger Abdirazak Daud från Tensta City IF.

  • Publicerad 13:47, 8 nov 2016

Det regnar på Elinborgsskolans fotbollsplan. Men det gör inget. Ett tjugotal barn springer efter en sliten fotboll. När Tomas Amanuel kommer in på planen ropar några tioåringarna, ”FC Tenstakillarna är här”.

FC Tensta har knappt funnits i ett år, men flera på orten känner redan till laget, som under förra säsongen spelade sig upp till division sex utan en enda förlust.

Det är också ett lag som vill något mer. Tillsammans med bland andra ABF har de engagerat sig i läxläsning. De har också startat ett damlag och har planer på nattfotboll. De samarbetar även med föreningen 2nd Chance, som vill underlätta för personer med kriminell bakgrund att hitta vägar in i systemet.

– Dynamiken i området förändras genom fotbollen. Man får en roll och känner sig inkluderad. Det höjer folks känsla av tillhörighet, säger Tomas Amanuel, ordförande i styrelsen för FC Tensta.

De har cirka 50 medlemmar i föreningen och målgruppen är bred, mellan 16 och 30 år.

Fotbollsföreningar i Järva som tar socialt ansvar har blivit fler de senaste åren. Tensta City IF, med drygt 70 medlemmar, jobbar mot samma mål, med fotbollen som en katalysator för att förändra självbilden i orten.

– Ju äldre vi blivit desto färre eldsjälar märkte vi att det fanns kvar i området och det började bli mörkt. Vi har haft flera dödsskjutningar och vi började reflektera över vårt område och vart vi är på väg, säger Abdirazak Daud, ordförande i Tensta City IF.

– Vi har kommit till det tänket, att om saker och ting ska hända så måste vi göra det själva.

Laget har under året förutom att arbeta med läxläsning, arrangerat fotbollscuper tillsammans med bostadsbolag och arbetat med säkerheten under Tensta marknad.

Några killar i föreningen är eller har varit inskrivna i projektet sociala insatsgruppen för unga vuxna. Det är ett projekt som ska motverka kriminell rekrytering och underlätta avhopp från kriminella nätverk, ett samarbete mellan bland andra socialtjänst och polis.
Sedan cirka sex månader samarbetar Tensta City IF med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning och enligt Abdukadir Ali, projektsamordnare för sociala insatsgruppen, är det ett lyckosamt samarbete.

– Vi vill motverka att ungdomar bara hänger vid tunnelbanan och i centrum, utan få dem att göra något meningsfullt. Vi hoppas att det ska motverka kriminaliteten i området. Senaste tiden upplever vi att det varit lugnare i området, säger han.

I Rinkeby finns liknande projekt. Rinkeby United startade för att ge unga något annat att göra än att hänga i centrum. De fick draghjälp av fotbollsspelaren Martin Mutumba, som spelat i AIK och är uppvuxen i Rinkeby. På andra sidan fältet fick ungdomar också hjälp, när de kända fotbollsspelarna Henok Goitom och Bojan Djordjic startade Kista Galaxy 2010. Fotbollsklubben har startat ungdomslag och arbetar med läxläsning.
Och Kista SC fick i år ett hedersomnämnande av Stockholms fotbollsförbund för sitt sociala engagemang, bland annat för att de arrangerat ledarskapsutbildningar för ungdomar.

Erik Niva, fotbollsjournalist och expertkommentator, har skrivit flera böcker om hur fotbollen kan påverka samhället. Han är positiv till fotbollsföreningarnas engagemang i Järva.

– Det är fantastisk, glädjande och välgenomtänkt. För redan i grunden har fotbollen en unik samhällsposition. Det finns inte många andra samhällsinstitutioner med den dragningskraft som fotbollen har. Kan man då nyttja den och lyfta den till en högre nivå så kan man nå långt.

Han tror att det betyder mycket för både förorter och ungdomarna.

– Man får en känsla av sammanhang och erfarenhet av föreningsliv. Mer abstrakt betyder det stärkt självkänsla och framtidhopp.

– Jag tror och hoppas, att vi får se mer av den typen av initiativ. Förhoppningsvis kan man även inkludera fler tjejer, för där finns en enorm potential.

Regnet har slutat falla på Elinborgsskolans bollplan. Tioåringarna skyndar mot nästa lektion. Tomas Amanuel är övertygad att fotbollen i Tensta ska bli en plattform för någonting större.

– Alla kan inte bli en ny Zlatan, men man måste våga drömma och under tiden kanske vi kan hjälpa med sådant som är ännu viktigare, som att stärka framtidstron och hitta en väg in i samhället, säger han.

 

Läs också: Brommapojkarna ordnar nattfotboll i Grimsta.