Ledarna Cecilia Andrén Nyström och Shabnam Bamati tillsammans med Nafisa Khan i Husby. Foto: Christian Johansson

Fotboll som ger tjejer styrka

På Idrottsgalan i januari fick Futebol dá força pris av Prins Daniel i Globen. Några veckor senare är organisationens grundare Cecilia Andrén Nyström tillbaka i vardagen – på Öppen fotboll i en liten kvav gympsal i Husbygårdsskolan.

  • Publicerad 08:27, 8 mar 2017

– Använd kroppen! Bra Nafisa!

Det är dribblingsövning, en mot en, och Cecilia Andrén Nyström uppmuntrar Nafisa Khan då hon vågar gå in ordentligt i närkamp för att erövra bollen.

Det var här, i Husby, som Futebol dá força började sin verksamhet i Sverige för tre år sedan. I dag finns organisationen på 36 orter i Sverige och har 164 utbildade ledare och över 1 000 spelare.

Tre halvlekar

Futebol dá força betyder Fotboll ger styrka, och det är precis vad som är tanken.

– Genom fotbollen stärker vi tjejernas självförtroende och självkänsla. Vår fotboll har tre halvlekar. Först är det samling med samtal, sedan själva träningen, och sist samtal igen då ledaren har förberett något eller fångar en fråga i luften. Vi vill skapa en trygg plats där tjejer känner att de får möjlighet att prata, säger Cecilia.

Cecilia Andrén Nyström i Husbygårdsskolans gympasal, där Futebol dá força startade sin verksamhet i Stockholm.

För Cecilia började det då hon var 14 år och hennes tränare i FC Djursholm frågade om hon ville bli ledare. Hon tackade ja och startade två lag med unga tjejer som hon sedan tränade i nästan fem år.

”Viktigt att skapa en trygg mötesplats”

– Jag märkte att det var viktigt att skapa en trygg mötesplats där jag kunde se dem som individer, inte bara fotbollsspelare. Och jag började fundera på hur jag skulle använda min roll som förebild, för det blir man vare sig man vill eller inte, till att få dem att tro att deras drömmar kunde bli verklighet.

Cecilia arbetade medvetet för att stärka spelarnas självkänsla och få dem att tro på sig själva. Det gav resultat även på fotbollsplanen.

– Ja, de vågade testa mycket grejer på planen och de tyckte att det var kul att öva. Men framför allt växte de och vågade stå upp för sig själva.

Flyttade till Moçambique

När hennes mamma flyttade till Moçambique för att arbeta med bistånd bestämde sig Cecilia, 19 år gammal, för att följa med och se om hennes sätt att jobba med fotbollstjejer skulle fungera även i där – där behovet kanske var ännu större.

– Jag började träna ett lag och det funkade ännu bättre än jag trott. På planen gick det så bra att folk kom och undrade vad som var det hemliga knepet. Men det fanns inget fotbollstekniskt knep. Det handlade bara om ledarskap och om syftet, varför en ska vara på planen.

På planen gick det så bra att folk kom och undrade vad som var det hemliga knepet.

Idén om Futebol dá força började ta form och 2012 startade Cecilia den första ledarskapsutbildningen i Moçambiques huvudstad Maputo.

I dag har organisationen 340 ideella ledare och nära 3 800 fotbollsspelande tjejer i Moçambique. Futebol dá força driver en nationell tjejliga och har workshop före varje match där man pratar om tjejers rättigheter, sexualitet och självkänsla.

– Och under matchen utbildar vi publiken i samma sak. Pratar vi om tjejers situation och rättigheter är det få som är intresserade, men pratar vi samtidigt om hur vi ska vinna matchen på lördag är det fler som vill lyssna, säger Cecilia.

Åter till Sverige 2013

2013 flyttade Cecilia tillbaka till Sverige och började studera hur andra organisationer som jobbade med fotboll med andra mål och syften arbetade. Det visade sig att alla sa att alla är välkomna – men det var bara killar som kom.

I slutet av 2013 drog Cecilia igång Futebol dá força i Stockholm, först alltså i Husby och så småningom på flera andra platser.

Tre år senare driver man både verksamhet med lag i seriespel och Futebol Aberto, Öppen fotboll, som i Husby.

– Futebol Aberto är gratis och för tjejer i alla åldrar. Och du behöver ingen föranmälan, ingen utrustning och inga förkunskaper. Det sänker tröskeln, säger Cecilia.

Shabnam tar över i Husby

I Husbygårdsskolan har Cecilia själv haft hand om träningen på måndagar, men nu ska Shabnam Bamati från Akalla snart ta över efter att ha fått utbildning inom Futebol dá força och ha varit med i Husby i ett par månader.

– Jag hade tänkt börja jobba som tränare redan innan, men så fick jag höra om Futebol dá força av en kompis och tog kontakt.

Shabnam har spelat i Irans U19-landslag men lämnade Iran för Sverige 2011. Nu har hon precis fått uppehållstillstånd och skrivit på för Hässelby SK i division 1.

– Jag har bestämt mig för att satsa på fotbollen. Och det ska bli kul att ha hand om tjejerna i Husby. Det känns som att de vill träna, och att de gillar mig. Det ska bli spännande, säger hon.

Tvåmål i högt tempo

Den här måndagskvällen var det bara tre tjejer som kom till träningen i Husbygårdsskolan, utöver Cecilia och Shabnam, men det var full rulle ändå med tvåmålsspel i högt tempo.

– Alltså jag kokar! pustar Nafisa Khan när hon sjunker ner på golvet för en stunds samling efter själva fotbollen.

Trots få deltagare denna måndagkväll var det full fart i Husbygårdsskolan, med passningsövningar och tvåmålsspel.

Futebol dá força fortsätter att växa, i Stockholm och i övriga Sverige. Dessutom står 15 länder på ”väntlista” för att komma igång, berättar Cecilia.

– Vi håller på att fundera på om vi kan ha något slags digital utbildning av ledare och även se om de kan bli en del av Futebol dá força utan att ingå i organisationen. Helst vill vi växa i omfattning, men inte i omsättning. Men kanske finns vi i 15 länder till redan i höst, säger Cecilia.

Fakta

Fick priset "Årets Peppare"

Namn: Cecilia Andrén Nyström.

Ålder: 25 år.

Bor: Gröndal. Uppvuxen i Danderyd, Zambia och Zimbabwe.

Yrke: Grundare och VD för organisationen Futebol dá força.

Aktuell: Fick nyligen ta emot priset som ”Årets Peppare” på Idrottsgalan i Globen, som representant för Futebol dá força.

Tidigare utmärkelser: Börjes Fredspris, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 2012. Ten Outstanding Young Persons of the World award 2012. Rotarys pris Youth Coach of the Year 2012. Årets unga entreprenör 2014. H.M. Konungens stipendium Kompassrosen 2014. Innovation in Action One Wish Award för exceptionella idéer och enastående insatser 2015.

Visa merVisa mindre

Fakta

5 410 spelare i fyra länder

Futebol dá força startades i Moçambique 2012.

I dag finns man i Moçambique, Zambia, Sverige och Finland och har verksamhet med totalt 549 ledare för 5 410 spelare.

I Stockholm driver Futebol dá força både Futebol Aberto och verksamhet för lag i seriespel i samarbete med lokala fotbollsföreningar.

Föreningar som har Futebol Aberto:

Husby, måndagar, 19.30–20.30, med Parsian IF.

Rågsved, onsdagar och fredagar, (här är det Öppen friidrott), 18–19, med Rågsveds IF. Kontakta info@futeboldaforca för mer information.

Fisksätra, torsdagar, 15–17, inklusive fika med Fisksätra Folkets Hus och Fisksätra IF.

Tumba, måndagar och onsdagar, 18.30–20, med IFK Tumba.

Kista, onsdagar och söndagar, med Kista SC, se kistasc.com för exakta tider.

Här har föreningar seriespelande lag i samarbete med FDF:

Enskede, Tureberg, Tumba, Tyresö, Kista, och Norrtälje.

Visa merVisa mindre