Nästa vecka ska ungdomar från Östberga möta polis och annan blåljuspersonal för att lira fotboll i Östbergaskolans idrottshall. Under hösten genomförs liknande satsningar i Skarpnäck, Skärholmen och Fisksätra, och våren 2023 ska alla mötas på Tele2 Arena. Det kallas för "Blåljusmatchen" och är en del av Hammarby fotbolls sociala hållbarhetsprogram "Samhällsmatchen".

– Syftet är att bygga broar mellan ungdomar och blåljuspersonal. Vi satt och funderade – vad förenar människor mest? Och då kom vi fram till att det är fotboll. Det finns en enorm kraft i idrotten, säger Gashaw Hailu, som representerar Stena fastigheter, huvudpartner till "Samhällsmatchen" och en av aktörerna bakom satsningen.

Gashaw Hailu jobbar också som brandman, och har varit med och spelat med barn och unga tidigare.

– Det har kommit fram ungdomar till mig när jag jobbat och sagt: "kommer du ihåg när jag tunnlade dig?" Det är superfint att få den kontakten. Jag har också kollegor som frågar när det är dags för nästa blåljusmatch, de ser fram emot det här, säger Gashaw Hailu, och fortsätter:

– Ungdomar vill bli sedda av blåljuspersonal och vice versa.

Lokala nedslag

Sedan 2018 har det arrangerats matcher i söderort. Från början var det en enda stor matchdag på Tele2 Arena, men i år sker flera lokala nedslag inför "den stora festen" som blir av i februari eller mars nästa år.

– Det är ett sätt för oss att komma nära ungdomar i våra trakter, och en möjlighet för dem att tycka till om sina områden. I samband med matcherna brukar vi ha en workshop där de får säga vad som behövs för att öka tryggheten där de bor. Där kommer Stena fastigheter in. Det kan till exempel handla om frågor kring mer belysning, fler bänkar i området samt allmänna trygghetsåtgärder, säger Abel Abraham, hållbarhetsansvarig på Hammarby Fotboll.

Saber Harun tog studenten i våras och är en av Hammarbys nyanställda unga i projektet. Han ansvarar för Enskede-Årsta-Vantör och har tidigare jobbat med spontanfotboll i Östberga.

– Jag har bott här i hela mitt liv och har alltid velat jobba med någon typ av socialt arbete i min ort. Ibland kan den utmålas som mörk, men vi som bor här vet att det finns en trygghet och gemenskap i Östberga. Jag vill lyfta fram den bilden, säger Saber Harun, och fortsätter:

– Vissa ungdomar har tidigare bara träffat polisen när en plats har spärrats av. Det blir någonting annat i ett sammanhang när man kan lära känna personer och inte bara se deras uniformer.

"Bidrar med det vi kan"

– Det pratas mycket politiskt om hur man ska minska kriminaliteten. Vi kan inte rädda världen, men vi kan bidra med det vi kan, säger Abel Abraham.