SNORIG NÄSA. Reglerna kan skilja mellan olika förskolor. Foto: Mitt i

Förvirring kring nya snorregler – förskolor gör olika

På en del förskolor skärps nu åter restriktionerna, men inte på alla. Vad är det egentligen som gäller?

  • Publicerad 06:31, 4 dec 2021

I torsdags höll Folkhälsomyndigheten presskonferens med anledning av den ökande smittspridningen av covid-19.

VI har hunnit vänja oss vid en något mer normal vardag, och många ser nog tillbaka på det senaste året med viss fasa.

Vabb är något som tydligt påverkats av pandemin. Enligt försäkringskassans siffror vabbade 119 007 personer i Stockholm under oktober 2019. Under samma månad året därpå var den siffran 155 624 och i år var det 175 992 stockholmare som vabbande under oktober månad.

Flera föräldrar Mitt i pratat med har redan fått information om att förskolan återinför de hårdare restriktionerna med till exempel hämtning och lämning ute, att barnet måste stanna hemma vid minsta snuva och vara symtomfri i två dygn innan hen får återgå till verksamheten.

Hon har skrivit en bok – om snor

Men på Stockholms Stads hemsida har man inte uppdaterat informationen sedan den sista oktober, och enligt den är det fortfarande de något lättare restriktionerna som gäller.

Mitt i ringde upp Eva Broström, chef på förskoleavdelningen på utbildningsförvaltningen.

Hur ser riktlinjerna ut för stadens förskolor nu?

– Det finns inget enkelt svar, tyvärr. Stockholms stad följer FHM:s rekommendationer. Men sedan kan man regionalt förstärka riktlinjerna och då kan det spilla över på de verksamheterna i de regionerna. Än så länge är vi ju inte där i Stockholm. Men sedan kan enskilda stadsdelar ha hårdare restriktioner om man till exempel upptäcker en klustersmitta.

Så det är inte samma för alla?

– Det kan se olika ut i olika stadsdelar. En del stadsdelar har varit tvungna att hålla kvar de höga restriktionerna på grund av låg vaccinationsnivå. Ett sådant beslut baseras på regionens rapportering om vaccinationsgrad i olika stadsdelar.

Vet ni i nuläget hur Folkhälsomyndighetens eventuella förändring av restriktionerna skulle kunna påverka förskolan?

– Nej, men om Folkhälsomyndigheten eller Region Stockholm kommer med nya riktlinjer så följer vi dem.

Så här ska Stockholm snöröjas

Det här gäller

Ditt barn ska vara hemma om hen har symtom. Den som stannat hemma kan komma tillbaka till förskolan när de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.