Anders Gustafsson blev bara 16 år. Foto: Läsarbild Läsarbild/Mitt i

Förvirrat larm om funnen hand på Spårvägsmuseet

Anders Gustafsson, 16, hittades död och stympad vid norra Hammarbyhamnen för 22 år sedan. Nu misstänker polisen att hans saknade hand kan ha hittats i Spårvägsmuseet gamla lokaler.

  • Publicerad 10:40, 13 aug 2018

I juli larmade en byggnadsarbetare om att han sett en kroppsdel, en hand, under rivningsarbetet i det gamla Spårvägsmuseet på Tegelviksgatan.

Nu är polisens cold case-grupp inblandad, vilket Svt Stockholm var först med att berätta.

De misstänker att handen kan tillhöra Anders Gustafsson, sextonåringen som hittades död och stympad nyårsdagen 1995 vid norra Hammarbyhamnen.

Han hade blivit utsatt för brutalt våld, bland annat hade hans högra hand huggits av. Mördaren har aldrig hittats.

Nytt hopp

Men nu finns nytt hopp i den gamla mordgåtan. Polisen ska nu leta genom den gamla bussdepåns lokaler, runt 5 000 kvadratmeter.

Ett problem är att byggnadsarbetaren har svårt att minnas i exakt vilket rum han såg handen eftersom att han blev chockad av upptäckten. 

– Vi har ingen anledning att misstro hans berättelse. Vi kommer nu söka efter handen, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare på polisens cold case-grupp till Mitt i.

Men finns verkligen en hand kvar efter 22 år?

– Det är en fråga jag själv ställt mig. Men det kan bero lite på hur de har legat, ibland kan de ha mumifierats.

– Man får inte dra för höga växlar, men samtidigt är det oerhört intressant. Om det verkligen är Anders hand kan det driva utredningen framåt, säger Mats Pettersson.

Mamman har aldrig gett upp

Cold case-gruppen har tät kontakt med Anders mamma Lilian Gustafsson. När Mitt i tidigare träffade hennes för två år sedan, berättade hon att hon aldrig givit upp hoppet att gåtan ska lösas om vem som mördade hennes son.

– Vi hade en nära relation. Jag tänker på honom varje dag. Det är inte så att jag sitter och grubblar, men han är alltid med mig.