Förvirrande ny "lösning" på hånade cykelbanan

Stadens tillfälliga lösning på den bespottade cykelbanan i Hjorthagen förvillar och skapar ny kritik.

  • Publicerad 15:02, 1 mar 2017

Cykellösningen vid vid avfarten till Hjorthagen från Lidingövägen har dömts ut som trafikfarlig, kritiserats och hånats i cyklistkretsar sedan den ”blev klar”. Den stora grejen? Cykelbanan slutar rätt in i en trottoar. När vi skrev om det tidigare utlovade staden en tillfällig lösning. Den är nu på plats. Men frågan är om det blev något bättre.

Knasig cykelbana i Hjorthagen – "nära att smälla varje dag"

Tre stolpar på ena sidan plus en refug och målat cykelfält och cykelmyror ska visa vägen för de som kommer från Hjorthagen. Men cyklar man mot Hjorthagen ska man vika ut strax innan trottoaren och fortsätta på vägen.

Vi reder ut: Därför blev cykelbanan i Hjorthagen ett fiasko

I cykelgruppen Cykla i Stockholm får den tillfälliga lösningen, med en stoppzon på Jägmästargatan på nytt frän kritik och på en del håll upplever många den som missvisande.

Staden? De är medvetna kritiken och att lösningen är långt ifrån bra.

– Exakt. Men det här är en tillfällig lösning och det är därför vi har dragit igång arbetet med att få till permanent lösning som är bättre än den som är nu, säger Erik Johansson, pressansvarig på trafikkontoret.

Efter stinkmolnet över Hjorthagen - Fortum krävs på svar

Enligt honom är det fortfarande flera olika samarbetspartners, bland annat Trafikverket, som nu ska planera för att lösa problemområdet ”på bästa sätt”.

Men hur den lösningen kan se ut eller när den kommer på plats är oklart. Till dess får man finna sig i den tillfälliga lösningen.

– Det är svårt att svara på just nu. Vi har ett planarbete som kommer dra igång och ska ha ett startmöte inom kort, säger Erik Johansson.

Cykelbanan i Hjorthagen slutade tidigare i en trottoar, nu har staden gjort en tillfällig lösning. Foto: Per Brandt

Så här ser det ut om man kommer från Hjorthagen. Foto: Per Brandt