Förvirrad älg sköts mitt på Södermalm

En vilsen älg förvirrade sig in till Södermalm. Polisen tog beslut om att skjuta djuret på Åsögatan. – Jag såg en älg komma springande över innergården, skriver läsaren Kåre Gustafsson till Mitt i.

  • Publicerad 13:10, 25 sep 2018

Chocken var stor för morgontidiga Söderbor i tisdags. En förvirrad älg syntes gå runt i kvarteren.

– Jag tittade ut genom köksfönstret och såg en älg komma springande på innergården i kvarteret linjalen på Södermalm. Jag såg också en man i gul väst med ett gevär och ett antal poliser som försiktigt närmade sig platsen där älgen hade fallit, skriver läsaren Kåre Gustafsson till Mitt i.

Älgen sågs av andra vittnen även nära Tantolunden och Södersjukhuset.

Älgen sköts av viltvårdare. Foto: Kåre Gustafsson/Läsarbild

Polisen ville i ett första läge att älgen skulle ta sig ut från innerstan på egen hand. Men när älgen rörde sig in mot Söders mer folktäta delar togs beslutet att skjuta det stora, och antagligen stressade, djuret vid Åsögatan där det lagt sig för att vila.

Runt sjutiden på morgonen sköts älgen till döds.

Två skjutna älgar

I förförra veckan sågs en älg i Hammarby sjöstad. Det är dock inte samma älg som nu hade tagit sig till Söder.

– Nej, nej, den älgen sköts av viltvårdare från Nacka (älgen sköts dock i Hammarby sjöstad red. anm.) förra lördagen, säger Stockholms stads viltvårdare Tommy Tuvunger till Mitt i.

Hur många älgar finns det egentligen i de här trakterna?

– Det är ytterst få, men just nu parningstider och de är brunstiga. De kan bli lite vilsna när de letar efter andra älgar och kan hamna snett som i de här fallen, säger Tommy Tuvunger.