Liv, rörelse och umgänge i stället för ödslighet. Så här ser arkitekten Carl Lofténs vision om den framtida Järnvägsparken ut. Foto: Läsarbild Carl Loftén

”Förvandla Järnvägsparken till en skejtpark”

Stenbelagd, skuggig och bullrig. Järnvägsparken är en plats de flesta skyndar förbi. Så behöver det inte förbli. Förvandla platsen till en skejtpark, föreslår arkitekten Carl Loftén.

  • Publicerad 05:05, 18 sep 2020

En gång i tiden var Järnvägsparken (anlagd på 1870-talet) stor och lummig med mycket träd och gräs. Sedan dess har parken, strax söder om Centralstationen, stympats rejält.

Numera är den en liten, stenbelagd plats med enstaka träd och några få bänkar, omgiven av hård trafik.

– Det är ett ställe där man inte stannar längre än nödvändigt. Men det går att ändra på, menar arkitekten Carl Loftén, som driver arkitektbyrån Carlark.

Carl Loftén, arkitekt. Foto: Erik Pousette

Han har tagit fram en visionsbild där Järnvägsparken förvandlats till en skejtpark, full av liv. På bilden syns människor som skejtar eller umgås i gröngräset, strax intill Jan Håfströms jättelika skulptur Mr Walker.

– Det är svårt att göra om den här parken till en grön oas. Däremot kan man skapa liv och rörelse. Det är också ett bra sätt att göra den tryggare, säger Carl Loftén.

Men vill man verkligen skejta i den här bullriga miljön?

– Garanterat. Det är ganska vanligt med skejtparker i bullriga miljöer. Det låter ju ganska mycket när man skejtar så trafikbullret stör inte så mycket, säger Carl Loftén, som  själv är skejtare.

En egen nisch

Han fick idén efter att ha passerat parken många gånger. Varje gång slogs han av den ”otrevliga miljön”.

– Det har blivit lite av min nisch som arkitekt – hur man med enkla medel kan liva upp platser som är bortglömda och ogästvänliga, säger han.

Så här såg det ut i Järnvägsparken 1940. Foto: Stockholms stadsmuseum

Julbelysning installerades

Sedan 1975 finns en keramikmosaik med trädmotiv i stenbeläggningen, för att påminna om den forna grönskan. Den heter ”Idealiserad park” och är gjord av konstnären Olle Nyman. Mosaiken finns kvar i Carl Lofténs visionsbild.

Man kan behålla mönstret med enkla medel – genom att gjuta betong och sedan slipa fram mönstret på skejtbanan, säger han.

Han ser visionsbilden som ”en rolig idé” som han gärna går vidare med om fler gillar den. Någon kontakt med Stockholms stad om frågan har han inte haft.

Staden har gjort flera försök att liva upp parken, till exempel med den julbelysning som installerades 2017.  Tidigare lanserades idén att göra Järnvägsparken till en temapark med till exempel marknader och teater, men det rann ut i sanden.