Som Mitt i tidigare rapporterat hittades ett automatvapen inne på fritidsgården Blå huset. Foto: Anna Z Ek

Förvaltningen visste att nycklarna var borta

Nya uppgifter visar att stadsdelsförvaltningen visste om att nycklarna var borta till fritidsgården Blå huset i Tensta.

  • Publicerad 20:27, 24 maj 2018

Som Mitt i tidigare rapporterat hittades ett automatvapen av typen MP5 i ett låst utrymme inne på fritidsgården Blå huset i Tensta.

– Vapnet var gömt i ett låst utrymme, så ingen hade direkt tillgång till det. Vi ser det som en isolerad händelse, och det finns ingen hotbild mot fritidsgården eller mot personalen. Det verkar vara nycklar på vift, så Blå huset borde se över låsen, sa Frida Nordlöf på Järvapolisen.

Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, säger att det är en allvarlig händelse, men att fritidsgården har öppet som vanligt.

– Vi har en kontinuerlig dialog med polisen och fritidsgården. Vi bedömer att verksamheten kan fortsätta som vanligt. Däremot har vi tidigarelagt vissa låsbyten och sett över rutinerna på hur man stänger och öppnar lokalerna, sa han tidigare till Mitt i.

Nu har SVT tagit del av en rapport från Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning. Rapporten skrevs redan flera veckor innan man hittade kulsprutepistolen på Blå huset i måndags och i den står det att man visste att nycklar var på vift, samt att obehöriga vuxna rör sig i huset.

I rapporten står även att låsen till förråd och andra lokaler på Blå Huset är ”mycket bristfälliga då många nycklar finns i omlopp, även hos obehöriga… obehöriga [har] varit inne i huset och det har senare kommit fram att de haft tillgång till nycklar”.