Carina Larsson tycker standarden är urusel i garaget – och flera håller med henne. Foto: Maria Lilja

Förvaltarens nya löfte: ska rusta upp läckande garaget under 2020

Trots urusel standard och protester från grannar har avgiften för garaget på Kavallerivägen i Rissne nu höjts. Förvaltaren lovar att garaget ska rustas upp – men det kan dröja flera månader.

  • Publicerad 10:00, 2 dec 2019

Förvaltaren ska höja avgifterna med cirka 15 procent på alla parkeringsplatser och i alla garage.

För bilisterna i garaget på Kavallerivägen i Rissne innebär det en höjning på 320 kronor i månaden från och med den 1 december.

Beslutet har väckt massiv kritik hos grannarna, eftersom garaget läcker in och är rejält eftersatt, något Mitt i tidigare rapporterat om.

När det regnar forsar det in vatten precis intill elkontakter. Och gammalt skräp och högar av damm ligger längs infarten och i trappan mellan våningarna i parkeringshuset på Kavallerivägen 3. Foto: Maria Lilja

När Mitt i besökte garaget i augusti stod det klart att många av grannarna var missnöjda och flera beskrev höjningen som orimlig.

Carina Larsson, en av bilisterna som använder garaget, visade då en protestlista hon satt upp i garaget. Den har nu skrivits under av över 100 personer.

Protestlistan i garaget i augusti. ”870 kronor i månaden för den här svinstian?” frågar sig en av de som skrivit under. Foto: Maria Lilja

”Känner mig väldigt överkörd”

Carina Larsson har haft sin parkeringsplats i garaget i tre år och har betalat 550 koronor i månaden. Men nu kommer hyran i stället landa på 870 kronor.

Trots alla protester höjs alltså hyran från december – även om Förvaltaren, som äger garaget, inte gjort en enda förändring för att förbättra den nuvarande situationen.

– Jag var där i går och tittade, det är fortfarande katastrof, säger Carina Larsson när Mitt i ringer upp henne.

Hon berättar att hon är ledsen och besviken över att Förvaltaren inte verkar ta deras protester på allvar.

– Inget har ju åtgärdats, så jag känner mig väldigt överkörd, att förvaltaren inte lyssnar på mig trots att över 100 personer har skrivit under namnlistan.

Carina Larsson. Foto: Maria Lilja

”Kunde konstatera att kritiken var relevant”

Anders Sundqvist på Förvaltaren håller med om att garaget är i dåligt skick. Han förklarar att garaget är eftersatt eftersom det finns planer på att riva huset för att i stället bygga bostäder, men det ligger flera år framåt i tiden.

Han berättar att Förvaltaren träffat Carina Larsson i garaget för ett par månader sedan.

– Vi kontaktade Carina och träffade henne på plats tillsammans med tio andra hyresgäster. Och vi kunde konstatera att kritiken var relevant, säger Anders Sundqvist.

Utlovar förändring

Men nu lovar Förvaltaren att en förändring ska ske. Det kommunala fastighetsbolaget har påbörjat en upphandling för att se till att garaget tätas. I samma veva ska en grovstädning göras, därför lovar Förvaltaren att en rejäl städning per år ska göras i garaget.

– Under första halvåret 2020 ska det bli av. Då kan vi lova en förändring, säger Anders Sundqvist.

Så det betyder att de kan behöva stå ut med det här i flera månader till trots höjd hyra?

– Ja, de får de göra, men så snart som möjligt ska vi ordna till det.

Foto: Maria Lilja

Fakta

Så blir de nya hyrorna

Egen plats i varmgarage:

Centrala Sundbyberg: Cirka 1 000 kronor per månad (tidigare 865 kronor)

Rissne: 820 kronor per månad (tidigare 700 kronor)

Hallonbergen: 490 kronor per månad (tidigare 450 kronor)

Så sätts hyran:

Grundhyran ska motsvara Sundbyberg stads prissättning för boendeparkering. I augusti 2019 höjer staden sin boendeparkering till 600 kronor per månad.

En jämförelse av vad andra fastighetsägare tar för platser i jämförbara lägen och med motsvarande standard.

Generella årliga kostnadsökningar för exempelvis service, städning och underhåll tas med i beräkningen.

Tilläggsavgifter för egna val som exempelvis garagebur, egen port eller extra bred plats, tillkommer.

Källa: Förvaltaren
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09