Förvaltaren vill höja hyrorna med 75 procent efter en kommande renovering här på Götgatan 14-18 i centrala Sundbyberg. Foto: Patrik Ekström

Förvaltaren vill chockhöja hyran

Det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren kräver 75-procentiga hyreshöjningar i samband med kommande renoveringar i centrala Sundbyberg. Katastrof, menar hyresgästföreningen som ser kopplingar till Wåhlindomen. – Folk kommer inte ha råd att bo kvar, säger Leif Törnqvist vid Hyresgästföreningen i Sundbyberg.

  • Publicerad 07:39, 26 jun 2015

Det har blivit en ny måttstock.

Hyresgästföreningen har i ett halvårs tid förhandlat med Förvaltaren om hyreshöjningar i samband med en kommande renovering på Götgatan i centrala Sundbyberg.

Nu har Förvaltaren lagt sitt bud.

– Det är en hyreshöjning med 75 procent för samtliga hyresgäster. Det är en katastrof. I går meddelade vi representanter för de boende. De har nog haft en dålig natt, säger Leif Törnqvist.

Han är övertygad om att kravet är kopplat till domen i hovrätten från i januari som gav den privata hyresvärden Wåhlin rätt att höja hyrorna i Sundbyberg till innerstadspriser.

– Förvaltaren säger inte det rakt ut, men de passar på nu, säger Leif Törnqvist.

I februari trodde ni inte att Förvaltaren skulle göra det?

– Det trodde vi inte då. Men nu höjer Förvaltaren hyrorna med 75 procent, och det var något liknande som Wåhlin fick rätt att höja med enligt domen i hovrätten, säger Leif Törnqvist.

Skulle Förvaltaren få igenom hyreshöjningarna så är det illavarslande för att alla hyresgäster i Sundbyberg, menar Leif Törnqvist.

– Det här är bara en en av fem renoveringar som är på gång. Vi kommer att göra så mycket vi kan för att stoppa det här. Det är bättre att stämma i bäcken.

Förvaltarens kommunikationschef Anders Sundqvist vill inte kommentera förhandlingarna eller hyreshöjningarna.

– Med respekt för Hyresgästföreningen och hyresgästerna så kommenterar vi inte pågående förhandlingar.

Samtidigt säger Anders Sundqvist att Förvaltaren inte tittar på Wåhlindomen i samband med att man sätter nya hyror och de går inte heller på vad privata hyresvärdar har för hyror.

– Det är inget som vi använder oss av när vi förhandlar. Vi tar ut de hyror som behövs för att bolaget ska ha råd att göra renoveringarna. Förvaltaren delar också ut modesta vinster till kommunen så pengarna stannar i bolaget.

Så ni passar inte på att höja hyrorna efter domen?

– Absolut inte. Det ligger i vårt uppdrag att kunna erbjuda ett varierat boende. Alla ska kunna bo hos oss, dock inte i alla lägenheter.

Domen kan dock ändå i slutändan komma att påverka även Förvaltarens hyror.

– Skulle det här ärendet hamna i hyresnämnden så kan rätten titta på bruksvärdeshyran och då är det Wåhlindomen som gäller. Det har blivit en ny måttstock. Jag förstår att det är oroande för Hyresgästföreningen. Det berör väldigt många. Vi har ett stort renoveringsbehov framöver.

Han vill samtidigt understryka att bolaget inte gör några extravaganta renoveringar.

– När vi renoverar gör vi inget som inte behövs för huset. Det här med lyxrenoveringar är inget som vi ägnar åt oss åt, säger Anders Sundqvist.

Förvaltarens hyror är i dag också generellt låga i en jämförelse med andra allmännyttiga bostadsbolag, enligt Anders Sundqvist.

– Förvaltaren har de lägsta hyrorna av alla jämförbara bolag i Stockholmsområdet och så har det varit i ett antal år.

Hyresgästföreningen har i veckan uppvaktat kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) med anledning av Förvaltarens krav.

– Vi måste ta strid. Fortsätter det så här så kommer det till slut inte finnas någonstans att bo i Sundbyberg. Ska vi bli ett nytt Djursholm? säger Anita Granqvist, ordförande i Hyresgästföreningen Sundbyberg.

Jonas Nygren säger att han ska titta på saken.

– Jag förstår att det finns en oro. Vi ska titta på det här. Samtidigt ska man komma ihåg att Hyresgästföreningen är en intresseorganisation för lägre hyror.

OM Wåhlindomen

Domen som kom från hovrätten i januari innebar att den privata hyresvärden Wåhlin fick rätt att höja hyrorna i Sundbyberg till innerstadspriser efter en renovering.

Tidigare har hyror bara kunnat jämföras inom kommunen.

Ett antal hyresgäster fick en 80-procentig hyreshöjning som följd av domen.

Hyresgästerföreningen befarade att domen skulle leda till generellt högre hyror i Sundbyberg, eftersom hyrorna i kommunen i dag är betydligt lägre än i innerstan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15