Forna O'Learys i Sundbyberg. Foto: Kenny Bengtsson

Förvaltaren tvingas betala 8 miljoner för fuktskadad krog

Fastighetsägaren Förvaltaren och O’Learys-ägarna har gjort upp i rätten efter en lång tvist om en fuktskada. Nu ska Förvaltaren betala motparten 8 miljoner kronor. Men de hade begärt mycket, mycket mer, säger driftchef Mikael Ljuskvist.

  • Publicerad 13:33, 10 feb 2020

Konflikten mellan Förvaltaren och O’Learys-franchisetagaren Sundbybergs Sportbar började 2015 när restaurangens källare drabbades av fuktskador och mögel.

Inte förrän januari 2016 började Förvaltaren kolla på skadan och i slutet av året påbörjade de rivningsarbetet. Enligt O’Learys tidigare driftchef Mikael Ljuskvist lovades de att restaurangens interiörer, som den nya baren och möblemanget, skulle återställas. Något Förvaltaren själva nekar till.

Anmälde skadan 2015 – var åtgärdat i juli 2019

Till följd av fuktskadornas omfattning på väggar och golv tvingades restaurangen att stänga källarplanet i två och ett halvt år. Först i somras var renoveringen klar. Det hela ledde till att företaget drog Förvaltaren inför rätta.

– Vi har tappat intäkter, det kommer man inte i från, säger Mikael Ljuskvist.

I februari 2018 drabbades restaurangen igen, med ett vattenläckage i köket. Den här gången fick restaurangen stänga helt i tre-fyra dagar.

Överens i sak

Förvaltaren köpte lokalerna från företaget J-gatan i Sundbyberg i april 2015 och därmed tog de juridiskt även över underhållsansvaret för dem.

I grunden är båda parter överens om skadorna och att underhållet av lokalerna har varit undermålig, men Förvaltaren har inte velat betala skadestånd. De menar att de gjort allt de kunnat för att åtgärda bristerna.

Solna tingsrätt har gjort bedömningen att lagen är till hyresgästens fördel och till slut nådde parterna en förlikning – man har kommit överens om att Förvaltaren ska betala 8 miljoner kronor.

Är ni nöjda?

– Det är bra att vi är överens, men vi begärde mycket, mycket mer.

Har gått vidare

I O’Learys gamla lokaler finns nu restaurangen Picoteo, med Mikael Ljuskvist som driftchef.

Han berättar för Mitt i att det känns bra att konflikten äntligen nått ett slut.

– Vi hade inte velat lägga ner O’Learys. Vi ville vara kvar och behålla konceptet, men vi kände att med allt som har hänt ville vi starta på en ny kula.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Förvaltaren som avböjer kommentar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19