Om sopsaltningen fungerar bra kan metoden komma att användas på fler ställen i kommunen. Foto: Mostphotos

Förvaltaren testar ny metod mot halka i Hallonbergen

Förvaltaren vill testa nya sätt för att få bort halkan i Sumpan. Därför ska det kommunala bostadsbolaget nu prova sopsaltning på gång- och cykelvägen mellan Hallonbergsvägen och Bergshöjden i Hallonbergen.

  • Publicerad 09:00, 10 dec 2019

Sopsaltning är en ny metod som förebygger halka. Flera kommuner har redan testat tekniken – nu är det Sumpans tur.

En maskin som sopsaltar borstar först rent vägen från snö och sprider sedan ut en utspädd saltblandning, så kallad saltlake, för att förebygga och hindra halka.

– Maskinen känner av temperaturen i marken och anpassar saltningen efter risken för halka. Det blir inget onödigt salt som strös ut, säger Fredrik Gustavsson, trädgårdsmästare på Förvaltaren i ett pressmeddelande.

Metoden används mellan 0-7 minusgrader.

Testas i Hallonbergen

I vinter ska sopsaltning testas i stället för den traditionella snöröjningen och halkbekämpningen på gång- och cykelvägen mellan Hallonbergsvägen och Bergshöjden.

– Om det snöar mycket behöver vi i stället ploga och sanda. Är det för kallt kan vi inte heller salta, eftersom saltlaken inte biter på för hög kyla. Om vi kör med sopsaltaren efter sandning sopar maskinen sanden åt sidan och saltar därefter, säger Fredrik Gustavsson.

Sopsaltning kan också göras i förebyggande syfte, då används maskinen efter SMHIs senaste väderprognos. 

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15