OMBILDNING. Åren 2016-2018 friköptes och ombildades 1 270 av Förvaltarens hyreslägenheter, bland annat 270 lägenheter i Ör. Foto: Jonny Andersson

Förvaltaren drar i bromsen för ombildningar

1 270 av Förvaltarens lägenheter blev friköpta och ombildade under två år. Nu är det stopp. I valrörelsen sa Peter Schilling (S), ny ordförande i kommunstyrelsen: "den dagen vi tillträder så är det finito". Med den inriktningen tillträder Nina Lundström (L) som ny styrelseordförande i bostadsbolaget.

  • Publicerad 11:00, 18 jan 2019

Nyligen kom beskedet att Kristoffer Tamsons (M) lämnar uppdraget som styrelseordförande i Förvaltaren.

– Staden har nytt styre med mer vänsterinriktning, då är jag inte rätt person att leda styrelsen i Förvaltaren. Och jag är säkert inte önskvärd. Det nya styret borde ta chansen att välja en styrelse som sätter sin prägel på verksamheten, därför annonserade jag mitt beslut i god tid, säger Kristoffer Tamsons med anledning av att han lämnar efter två år.

Åsikterna går isär om att ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter. Kristoffer Tamsons är inte helt nöjd med alla ombildningar under hans två år. I huvudsak är han ändå stolt över utvecklingen och hans grundinställning är tydlig.

– Många fler vill friköpa och jag hoppas att den ny styrelsen inte låter ideologiska skygglappar ligga i vägen för den möjligheten.

Mensur Aftai, från Hallonbergen, är en av drygt tusen som under senaste två åren blivit ägare av sin tidigare hyresbostad.

– Bra eller dåligt? Jag vet inte, säger Mensur Aftai.

– Jag vet faktiskt inte, det är sant. För mig var det bra att möjligheten fanns, men det var en nackdel för många andra, fortsätter han.

NY RIKTNING: Nina Lundström (L), ny ordförande i Förvaltaren och kommunstyrelsens ordförande, Peter Schilling (S), vill att bostadsbolaget ska lägga krut på att renovera och bygga nytt istället för att ombilda hyresbostäder. Foto: Jonny Anderson

Nästan 7 000 lägenheter

Bostadsbolaget Förvaltaren har i dag 6 900 hyresbostäder spridda över kommunen och de förblir i bolagets ägo. "Mittenstyret" (S, L och C, i valteknisk samverkan med V), som man vill kalla sig, har trampat ner bromsen.

Även bankerna har satt ner foten. Som exempel fick inte bostadsrättsföreningen Ugglan (Vandraren 9) möjlighet att finansiera köpet.

– Alla bedömning pekar mot att vi går mot en lågkonjunktur, en svacka, säger Peter Schilling. Dessutom behövs hyreslägenheter. För många är det enda, eller bästa, alternativet. Vi har bra dialog med Balder, Wallenstam och Skanska för att få fram fler hyresrätter, men också andra boendeformer.

Satsa på renoveringar

Nina Lundström (L), efterträder Kristoffer Tamsons och under sina många år som Sundbybergsbo har hon även bott i Förvaltarens hyreslägenhet.

– Det behövs en stark allmännytta. Bolaget är välskött, har god ekonomi och pengarna ska vi investera genom att renovera och bygga nya bostäder. Det behövs en blandning av boendeformer för att skapa en hållbar stad, säger Nina Lundström.

Hon ser uppdraget som "jättespännande" och "brinner för bostadspolitik".

– Förvaltaren har alltid tagit ansvar för Sundbyberg och det ska vi fortsätta göra. Vi ska sträva efter att ha olika varianter av standard i våra hyreslägenheter, vi ska lyssna in hyresgästernas önskemål. När vi bygger nytt ska vi tänka närservice, det skapar trygghet och gör Sundbyberg attraktivt. Det ska även vara lätt att ta sig fram i Sundbyberg, säger Nina Lundström, som den 31 januari presenterar Förvaltarens nya styrelse.

Är det bättre att äga eller hyra sin bostad?

Foto: Jonny Andersson

Mensur Aftai äger numera sin lägenhet, men om det var en klok investering är han osäker på.

– Jag vet faktiskt inte, det är sant. För mig var det bra att möjligheten fanns, men det var en nackdel för många andra.

Foto: Jonny Andersson

Hasse Cedervall och sambon Lena Levanski har bott i samma lägenhet på Rissneleden i 40 år och har inte haft något intresse av att köpa loss den

– De flesta i området sa nej. Området är trivsamt och lugnt, men husen är för gamla och renoveringen som krävs får vi ta, stambyten och sådant. För oss är det mycket bättre att bo kvar i en hyreslägenhet, säger paret.

STOPP. I Ör och alla andra bostadsområden har hyreslägenheter ombildats, men nu har Mittenstyret dragit åt handbromsen Foto: Jonny Andersson

Förvaltaren

Åren 2016-2018 friköptes och ombildades 1 270 av förvaltarens hyreslägenheter.

I dag har Förvaltaren 6 900 lägenheter och det planeras för en del nybyggnation.

Mittenstyret lovar att unga (15-25 år) som är folkbokförda i Sundbyberg får tillgång till en bostad innan de fyllt 26 år.

Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun, samtidigt den mest tätbefolkade. Det bor 5 500 invånare per kvadratkilometer i Sundbyberg. I Stockholms län bor 329 invånare/ kvadratkilometer.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58