Trafikborgarrådet Daniel Helldén är försiktigt positiv till de nya hyrcyklarna. Foto: Stefan Källstigen + Kristian Lönner

”Förutsätter att de tar hand om cyklarna”

Stadens egna elhyrcyklar försenas av att upphandlingen har överklagats. Samtidigt försöker nya företag att etablera sig med egna hyrcyklar. – Generellt är det bra med lånecyklar men går det överstyr får vi ta tag i det, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 07:15, 22 aug 2018

Reaktionerna har varit många på de ljusgröna hyrcyklar som dykt upp i staden under augusti. Som Mitt i tidigare har berättat behöver inte företaget som står bakom EU-Bike något tillstånd för att ställa ut de 1 500 cyklarna. Kritiker har menat att cyklarna dels tar upp för mycket plats i cykelställen, dels står och skräpar.

– Jag förutsätter att bolaget tar hand om cyklarna. Det är ingen affärsidé att ställa ut cyklar som ska stå och skräpa, säger Daniel Helldén som ändå inte utesluter åtgärder.

– Om det ändå går över styr får vi hantera det. Vi tar redan bort cyklar som är trasiga och bara står.

Elcyklarna försenas

Parallellt fortsätter strulet med stadens egna eldrivna hyrcyklar. En domstol har bestämt att staden måste göra om upphandlingen, ett domslut som i sin tur överklagats av JCDecaux som vann upphandlingen.

Samtidigt får staden inte förlänga avtalet efter den här säsongens slut med dagens entreprenör City Bikes eftersom den upphandlingen löpt ut.

– Just nu kan vi bara vänta på domstolens besked. Måste vi göra om upphandling sätter vi igång det arbetet direkt, säger Daniel Helldén.

Finns det en risk att staden helt står utan hyrcyklar nästa vår?

– Kontoret jobbar på att det ska finns cyklar till nästa säsong även om upphandlingen med de nya cyklarna inte hinner bli klar, säger Daniel Helldén.