Förundran. Djuren ska vara i naturlig storlek. Bilden är ett skissförslag. Foto: Tyresö Kommun

Förundrade djur blir en ny skulptur

Nu står det klart vilket konstverk som kommer välkomna boende och besökare till det nya området Myntan. Eva Fornåå är konstnären bakom skulpturen.

  • Publicerad 14:23, 22 okt 2020

Det är ett sätt att inte glömma bort att vi inte är ensamma

En grävling, en ekorre och två möss som förundrat stirrar på en stjärna som fallit till marken. Det föreställer det nya offentliga konstverk som utsetts av kommunen att pryda korsningen mellan Kryddvägen och Farmarstigen, i det nya området Myntan.

Nyligen har beslutet klubbats kommunstyrelsen.

”Djuren ska trivas i staden”

Konstnären är Eva Fornåå, vars verk återfinns på offentliga platser runt om i Sverige, och ofta berör just den vilda djurvärlden.

– Jag tycker det är bra om stadsplanerare och arkitekter kan komma ihåg att planera så att också djuren ska trivas inne i städerna. I Skåne bygger man tunnlar så att klockgrodorna ska kunna ta sig under vägen. Det är bra, vi är den mest invasiva arten så vi får anpassa oss för att andra djur också ska kunna trivas, säger hon.

Kanske är hennes verk också ett sätt att vänja stadsborna vid den vilda världen.

– Det är ett sätt att inte glömma bort att vi inte är ensamma. Jag tror inte att människor är de enda som kan känna förundran.

Den samrådsgrupp som har bedömt olika konstverk tycker bland annat att Evas skulpturgrupp ”inbjuder till kontakt, fantasi och tankar om olika berättelser.”

Placeras vid Farmarstigen

Konstverket ska stå på en gräsyta vid tallar och en bergknalle nära busshållplatsen på Farmarstigen. Platsen är tänkt att fungera som en entré till området.

Budgeten för konstgestaltningen är totalt 300 000 kronor, varav 225 000 går till konstnären.