Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Förundersökning om mutbrott inledd

På fredagen bekräftar Riksenheten mot korruption att man inleder en förundersökning om misstänkt mutbrott till följd av den polisanmälan som Upplands-Bro kommun gjorde tidigare i september.

  • Publicerad 15:07, 27 sep 2019

Det var i början av september som Upplands-Bro kommun meddelade att tre tjänstemän stängts av från arbetsplatsen och att kommunledningen även valt att polisanmälan samtliga tre för oegentligheter mot LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Bakgrunden till kommunledningens agerande gentemot de tre tjänstemännen var den genomlysning som gjordes av ett antal upphandlingar.

Här misstänker kommunen att det fuskats med upphandlingar

”Begränsat till tekniska nämndens verksamhet”

– Det här är begränsat till tekniska nämndens verksamhet, sa nämndens ordförande Marcus Sköld (M) till Mitt i samband med att kommunen gick ut med att man agerat.

Förundersökning inledd

Hos Riksenheten mot korruption, som är en särskild avdelning inom åklagarmyndigheten, bekräftar man nu att en förundersökning är inledd.

Misstänkt muta hanteras av polisens specialgrupp mot korruption

– Jag har inlett förundersökning avseende tagande av muta, sen kan jag inte säga så mycket mer än så, säger Staffan Edlund, förundersökningsledare vid Riksenheten mot korruption.

Är det någon som har delgivits misstanke om brott?

– Nej.

Kommunen har tidigare berättat att det rör tre personer och att dessa inte är politiker. Det här vill Staffan Edlund inte bekräfta.

Upplands-Bro har stängt av och polisanmält tre medarbetare

– Jag kan inte säga någonting om personer eller någonting sånt. Jag har inlett förundersökning är vad jag kan säga.

Finns det fler brottsmisstankar än tagande av muta?

– Jag har inlett förundersökning om tagande av muta, sen om det finns mer brottsmisstankar, det är jättesvårt att säga, det kan finnas det eller också inte, men mitt beslut gäller tagande av muta.

Kommundirektören lägger locket på om de polisanmälda medarbetarna

Vilken avdelning inom polisen som kommer arbeta med ärendet är enligt Staffan Edlund ej helt klarlagt.

– Jag har skickat direktiv i dag, och har ännu inte fått någon respons från polismyndigheten vem som kommer att ta hand om detta, men det är normalt sett antikorruptionsgruppen som gör jobbet.

Håboborna ville hjälpa de hemlösa

När kyrkorna samlade in kläder till de behövande svarade Håboborna upp. Så mycket kom in att man nu kan behöva ordna flera utdelningstillfällen framöver.onsdag 27/1 11:52

Tjuven kom tillbaka och slog till mot apoteket igen

Apoteket Hjärtat har blivit bestulet. Två gånger. Av samme man. Omkring 40 produkter stals vid senaste besöket. I Blåljusrapporten dessutom ett grovt inbrott och en cyklestöld.onsdag 27/1 10:54