Skjutning. Den 28 augusti sköts en kvinna ihjäl i en bostad i Råcksta. Några dagar senare skedde ytterligare en skottlossning i Sickla. Foto: Mikael Andersson

Förundersökning om mordet på Ndella snart färdig

Förundersökningen om mordet på Ndella Jack, 18, i Råcksta förra året närmar sig sitt slut. Tre män sitter för närvarande häktade och enligt åklagaren kan beslut om ifall åtal ska väckas fattas om några veckor.

  • Publicerad 16:40, 30 jan 2020

Natten till den 28 augusti förra året sköts den då 18-åriga Ndella Jack ihjäl i en lägenhet i Råcksta. Den 8 september skedde ytterligare en skottlossning i Sickla. Där skadades en taxichaufför och en student i en bostad i närheten.

Enligt polisens teori var det en idag 34-årig man, gift med Ndella Jack, som varit måltavlan i bägge skjutningarna. Mannen klarade sig oskadd i bägge fallen.

Två månader efter mordet: "Hela världen grät när hon försvann"

Två män skadade vid skottlossning i Sickla

Tre män sitter häktade, misstänkta för inblandning i skjutningarna i Råcksta och Sickla.

Enligt åklagaren Maria Hävermark är förundersökningen om mordet på Ndella Jack och skjutningen i Sickla nu i sitt slutskede. Ett beslut om ifall åtal ska väckas eller inte närmar sig.

– Förundersökningen är inte klar men är i sitt slutskede, jag tror den kan vara klar inom några veckor, säger Maria Hävermark.

En fjärde person släpptes på fri fot i november förra året.

Tre män häktas för inblandning i Råckstaskjutningen

Dömd för grovt vapenbrott

Den 16 januari dömdes Ndella Jacks man till två års fängelse för grovt vapenbrott, av Södertörns tingsrätt. Han friades däremot från åtalspunkten brott mot vapenlagen.

Mannen har ett långt kriminellt förflutet, och i början av april förra året blev han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat ett straff för bland annat rån, grov misshandel och brott mot knivlagen. Polisen tror att han var måltavlan i skjutningarna på grund av konflikter kopplade till hans kriminella liv.

– Jag tror att det har blivit en del konflikter kring honom sedan han släpptes. Det handlar om positionering i den kriminella kretsen kring honom. Det är, som det brukar vara, en maktkamp om den kriminella auktoriteten, sa Ville Paloheimo, spaningsledare på polisen, till StockholmDirekt i oktober.

Mannen har nekat till samtliga anklagelser och har överklagat domen.

Måltavlan i Råckstamordet fortsatt häktad