Polisen har avskrivit brottsmisstankarna kring sjöolyckan i Saltsjöbaden den 9 augusti, där en 19-årig man omkom. Foto: Stefan Källstigen

Förundersökning kring dödsolyckan i Saltis nedlagd

Polisen har lagt ned förundersökningen kring dödsolyckan med en ribbåt i Saltsjöbaden den 9 augusti. Sjöpolisen beskriver händelsen som en ”tragisk felnavigering”.

  • Publicerad 10:20, 31 aug 2016

Det var natten till tisdag den 9 augusti som tre unga män, alla 19 år, körde på ett grund vid Restaurangholmen i Saltsjöbaden med en ribbåt .

En av männen, ribbåtens skeppare, omkom.

Männen är hemmahöra i Saltsjöbaden och Värmdö.

Polisen har i förra veckan beslutat om att lägga ned förundersökningen kring dödsolyckan. Inget brott misstänks därför längre ligga bakom olyckan.

– Förundersökningen är nedlagd, alla misstankar är nedlagda, säger Jan Ferb, Sjöpolisen.

Jan Ferb vill inte närmare gå in på detaljer i utredningen, av respekt till de anhöriga, men säger att polisen bedömer att det som hände handlar om en ”tragisk felnavigering”.

– Vi har försökt att ta reda på olycksförloppet, men det var inte helt lätt, det blir mest spekulationer. Vi hade hoppats på att hitta information i båtens navigationssystem, tyvärr hittade vi ingenting, säger Jan Ferb.

Sjöpolisen har även pratat med vittnen till händelsen.

– Det mest tyder på att det handlar om en tragisk felnavigering, säger Ferb.

Skepparen i båten var enligt Ferb väl förtrogen både med vattnet i området, liksom med båten han styrde.

En möjlig förklaring till olyckan kan vara att det blåste väldigt hårt den här kvällen, vilket kan ha bidragit till nedsatt sikt.

Sjöpolisen har inte kunnat fastställa hur fort ribbåten färdades vid tillfället. Jan Ferb jämför med en bil som kör 60 kilometer i timmen, där det finns bilbälte, krockkuddar och krockzoner vid sidan av vägen, som skydd för de som färdas i bilen.

– Krockar man med bil i 60 kilometer i timmen klarar man sig bra. I en båt har man inte samma skydd, säger Ferb.

Jan Ferb säger att det som hände i Saltsjöbaden den här natten borde stämma andra som färdas på sjön till viss eftertanke, när det gäller hastigheten man färdas i.

– Vi inom polisen har själva tänkt till, säger Jan Ferb, vi har själva en liknande ribbåt.

Läs mer: Dödsolycka vid Restaurangholmen i Saltsjöbaden.

Läs mer: De som satt i ribbåten var från Saltis och Värmdö.

Läs mer: Kyrkan höll öppet.

Läs mer: Saltsjöbaden i sorg.