Väsbypolitikern Leif Berglund (S) avgick efter skandalen med nazistuttalanden. Foto: Carlos Montecinos/skärmdump från film

Förundersökning inledd mot tidigare S-toppen

Leif Berglund (S) avgick efter att ha pekat ut Väsbypolitikerna Ismo Salmi (KD) och Robert Pettersson (MED) som nazister. Nu har polisen inlett en förundersökning om förtal mot den tidigare toppolitikern.

  • Publicerad 17:06, 17 okt 2018

Kommunfullmäktiges tidigare ordförande Leif Berglund (S) ertappades i somras med att kalla två politiska motståndare för nazister. I en smygtagen, grynig film som spreds på sociala medier pekade Leif Berglund ut KD-politikern Ismo Salmi och Medborgerlig samlings Robert Pettersson som nazister.

Skandalen fick Leif Berglund att avgå som kommunfullmäktiges ordförande och lämna sin plats i fullmäktige.

Godtar inte Berglunds ursäkt

Då hade Robert Pettersson redan anmält S-politikern för förtal. Det är hans anmälan som ligger till grund för den förundersökning som nu inletts av polisen.

– Det pågår en process. Jag fick nyligen svara på åklagarens frågor via en polisman, så det är där vi befinner oss. Jag kan inte säga mycket mer än så nu, säger Robert Pettersson.

Han är fortfarande upprörd över Leif Berglunds nazistanklagelse.

– Någon upprättelse tycker jag inte att jag har fått. Jag hade ett möte med Leif samma vecka. Då var han väldigt ångerfull och bad om ursäkt, men jag har lite svårt att ta emot en ursäkt när han har kallat mig nazist. Det godtar jag inte.

Kan leda till åtal

Jenny H Karlsson är åklagare i ärendet. Hon menar att även om Leif Berglund yttrade sig i ett privat sammanhang så kan han ha gjort sig skyldig till förtal. Även den som la ut filmen kan ha brutit mot lagen.

– När det får sådan spridning så kan man fundera över vem det är som gjort sig skyldig till förtal. Den som sprider det eller den som har sagt det, säger hon.

Hon kan i nuläget inte svara på om ärendet kommer leda till åtal.

”Långt ifrån vad jag är”

Även KD-politikern Ismo Salmi övervägde att göra en polisanmälan mot Berglund.

– Det är bedrövligt att bli kallad nazist, det är väldigt långt ifrån vad jag är och står för. Men när han avgick från alla sina uppdrag så la jag ner det. Jag är inte den som sparkar på en som ligger, säger Ismo Salmi.

Mitt i har vid ett flertal tillfällen sökt Leif Berglund för en kommentar.