Adam Grönskog såg misstänkta vargspår i Antuna i Upplands Väsby Foto: Läsarbild Adam Grönskog

Fortsatt vargfeber i norrort i juldagarna

Innan jul konstaterades en varg i Kallhäll. Nu rapporteras vargobservationer från Sollentuna, Vallentuna, Åkersberga och Upplands Väsby. – Vi såg stora tassavtryck och blodspår, säger Adam Grönskog som tog en promenad runt Edsjön på juldagen. I Åkersberga såg en bilist en ”självklar” varg på annandagen.

  • Publicerad 15:52, 27 dec 2018

Mitt i har tidigare rapporterat om de många vargobservationerna som gjordes i norrort före jul. Den 19 december filmade en lycklig i Kallhällbo en varg utanför fönstret och från Väsby kom flera rapporter.

På annandagen rapporterades ytterligare synobservationer och spår av varg i Skandobs, systemet där alla på egen hand kan lägga in en rapport om man tror sig ha sett ett rovdjur. En person som körde bil i Åkersberga skrev om en ”självklar” varg ”graciös som en räv, med mycket svart rygg”. Observatören blev dock så paff att hen glömde att fota.

– Om vi ska prata sannolikheter så är det inte alls omöjligt att det är samma varg eftersom vi vet att det var en varg i Kallhäll innan jul. En varg skulle kunna ta sig både under och över E4, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Adam såg blod och tassar i snön

I Vallentuna, Sollentuna och Upplands Väsby rapporterades misstänkta vargspår på annandagen och juldagen.

Adam Grönskog var ute på en solig promenad vid Edsjön, i Antuna i Upplands Väsby, när han såg blod och spår av tassar i den vita snön.

– Först trodde jag att det var en stor hund som gjort sig illa tassen, men spåren var längst med hela sjön. En hundägare borde ju reagera och lägga om tassen tänkte jag. Men det är en vild gissning att det var varg, säger han.

Länsstyrelsens observatörer ska nu bedöma spåren som Adam sett, men ett klart svar får han nog inte, eftersom flera hundraser har minst lika stora tassar.

Fakta

Öga mot öga med vargen - så här ska du bete dig

Rovdjurscentret de 5 stora i Järvsö arbetar aktivt med att informera människor om våra fem stora rovdjur. De har satt ihop en lista med fyra punkter på hur du ska bete dig om du vill öka avståndet till en varg, eller känner dig hotad av en varg.

Rovdjurscentret har flera samarbetspartners och finansieras delvis med medel från Naturvårdsverket.

  • Ge dig tillkänna. Ibland är vargen fokuserad på annat och har kanske inte noterat dig.
  • Ovanstående gäller speciellt om du har en hund med dig. Då kan vargen vara så fokuserad på hunden att den uppfattar dig som människa först när du ropar eller klappar i händerna. Kalla in din hund. Om den går mot vargen istället för att komma till dig ska du i första hand försöka locka hunden på olika sätt. Om du går eller springer fram mot dem båda är sannolikheten stor för att vargen går iväg och hunden följer efter och försvinner utom synhåll.
  • Gå från platsen. Om vargen går efter dig fortsätter du gå men kan stanna till och verka hotfull. Ropa, ta några steg mot den och gör dig stor.
  • Om vargen trots allt skulle angripa dig eller hunden så slå och sparka så mycket du kan.

Skulle du se en varg är det viktigt att du rapporterar det till Skandobs, det gör du HÄR.

Källa: Rovdjurscentret De 5 stora
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

Nyheter Brett stöd för nytt utegym i södra Sollentuna I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer,...söndag 29/11 10:23

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19