En ny katamaran har lagt till vid pirathamnen, som snart ska rivas. Hamnens förste pirat Lasse Larne tror inte att en polisinsats kommer behövas. Foto: Rósanna Róbertsdóttir/Sacharias Källdén

Fortsatt strul vid pirathamnen på Söder

Kring den så kallade pirathamnen vid Årstaviken råder som vanligt dispyter. Nu ska polisen ha möte med staden för att lägga upp en plan hur man ska få bort personerna som bor olagligt i hamnen.

  • Publicerad 17:38, 24 jul 2019

Genom åren har polisen hållit till vid den så kallade pirathamnen för att försöka driva bort båtar som tjuvankrat på platsen. Denna säsong är inget undantag. Under juli har de nästan dagligen försökt få iväg en nytillkommen katamaran. 

– Båten åker iväg och kommer tillbaka, och de byggde en egen brygga som vi sagt att de får ta bort. Men när de flyttar sig och lägger an ute i vattnet blir det svårt för oss att göra något, säger Manuel Firpo, kommunpolis på Södermalm.

Eftersom pirathamnen ska rivas efter sommaren planeras samtidigt bortforsling av alla båtar som lagt an på platsen, och exploateringskontoret har kallat polisen till möte för att lägga upp en plan.

– Vi ska prata om vad de behöver biträde med. Ifall personer vägrar lämna är det bara polisen som kan göra något, säger Manuel Firpo.

Knarkskeppets ägare talar ut: "Det känns för jävla sorgligt"

Lasse Larne tror inte att det kommer att behövas några polisinsatser vid rivningen.

– Tror nog vi flyttar på oss, så de får göra i ordning det de ska och sanera. Vi skjuter på det till sista minuten men när det gäller rör sig nog alla härifrån. Sedan, hur långt bort kan jag inte svära på, kanske får vi åka runt hörnet och gömma oss där vi inte syns, säger Lasse Larne.

Nytt steg för att riva pirathamnen på Söder

Nio år lång följetong snart över

Pirathamnen utgår från en oljepir vid Årstaviken, där Lasse Larne var först på plats med att kasta ankar för nio år sedan. Sedan dess har fler och fler båtar tillkommit.

På grund av att staden och landstingets fastihegsbolag Locum, som äger piren, inte kunnat komma överrens om vem som ska stå för rivningen, har hamnen fått ligga kvar. Något som stuckit i ögonen på såväl grannskap som de intilliggande båtföreningar som betalar för sina platser.

Under hösten 2017 hamnade pirathamnen på var mans läppar, då en 37 meter lång pråm plötsligt anslöt sig. Enligt polisen bedrevs narkotikaförsäljning på skandalskeppet, som stod i våldsam brand i januari 2018.

Enligt avtalet från maj 2018 tar staden på sig ansvaret för rivningen av hamnen, avhysningen och saneringen. Landstinget kommer att bidra med 3 miljoner kronor, resterande kostnader tillfaller Stockholms stad.

Förutom rivning av själva piren och dess fundament, ska även alla förtöjningsmöjligheter i närheten av piren tas bort – för att undvika att en ny pirathamn växer fram.

Visa merVisa mindre

Pirathamnen vid Årstavikens promenadstråk, sedd från vattnet. Foto: Sacharias Källdén