Läge att snåla med vattnet, trots regn. Foto: Mostphotos

Fortsätt snåla med vattnet – trots regn

Veckans regn är välbehövligt över hela landet. Men den torra våren och sommaren kräver mer än det som nu har kommit, i alla fall i Stockholmsområdet. I Upplands Väsbys kommun råder inget bevattningsförbud, men det är trots detta läge att snåla.

  • Publicerad 08:00, 1 aug 2018

Vårens och sommarens extremt varma och torra väder har fått grundvattennivåerna i de små magasinen att hamna långt under det normala för årstiden.

I de stora magasinen är nivåerna än så länge normala, men eftersom det varma vädret leder till extra hög vattenförbrukning uppmanar både  Upplands Väsbys kommun och Länsstyrelsen till försiktighet.

Det är i dagsläget inte särskilt stor risk för att vattnet i kranen skulle ta slut för de som har kommunalt vatten, men det är ändå läge att tänka en gång till innan du sätter på vattensprutan eller låter kranen rinna när du borstar tänderna.

Bland annat blir den ökade vattenkonsumtionen en betungande uppgift för vattenverken, eftersom de har en begränsad kapacitet att producera och rena dricksvatten.

Men människans myckna vattenanvändande kan få långt större konsekvenser än så.

Djurarter kan dö ut

Johannes Knulst är miljöhandläggare på Länsstyrelsen där han arbetar med vattenförvaltning på miljöanalysenheten.

Dricksvattnet i Upplands Väsbys kommun kommer från Mälaren och Johannes Knulst berättar att Mälaren är otroligt viktig för alla de små vattendrag som finns runt omkring, då det är Mälaren som matar dessa med vatten.

När vattnet i Mälaren sjunker, för det gör det även om det går långsamt, så är det de små vattendragen som drabbas först. Och kanske värst.

– Många djurarter som finns i bäckarna till exempel klarar inte torrläggning utan måste flytta sig, det gäller framförallt fiskar. De flyr och kan komma tillbaka. Men det finns djur som lever i bottnarna som inte kan flytta, utan helt enkelt dör ut. Till exempel Vattengråshuggan.

Försvagade system

Naturen är en mäktig skapelse, och mycket av förödelsen kan återskapas om det ges tid. Men om den här sommarens supertorka upprepas flera gånger kan naturen få svårt med återhämtningen.

– Om detta blir normalläge så kan skadorna bli permanenta, då blir det fattigt i våra vattendrag, säger Johannes Knulst.

Bortsett från att flera arter helt enkelt skulle kunna dö ut, skulle det också leda till ett svagare system. Ju färre arter desto hårdare drabbar eventuella sjukdomar beståndet.

– Desto större mångfald, desto större chans för överlevnad för de arter som finns, säger Johannes Knulst. Därför uppmanar vi människor att vara snåla med vattnet. Vi vet helt enkelt inte hur länge det här kommer pågå.