Fullt. Många badgäster har velat svalka sig längs Västerorts stränder de senaste veckorna, vilket har lett till ett antal p-böter. Foto: Mikael Andersson

Fortsatt parkeringskaos vid Västerorts badstränder

I början av sommaren har polis och räddningstjänst varnat för riskerna med folk som parkerar fel vid Västerorts badplatser. Men det fina vädret har gjort att parkeringskaoset trots det har fortsatt.

  • Publicerad 16:47, 19 aug 2020

Speciellt helgerna har det mer eller mindre varit trafikkaos.

Trycket har varit högt på Västerorts badplatser i sommar, särskilt när många har spenderat ledigheten hemma. Många har också tagit bilen till stranden.

I början av juli varnade lokalpolisen för att felparkerade bilar innebär en risk då räddningstjänst får svårare att komma till platsen i tid vid ett eventuellt tillbud. Men under sommaren har polisen fått fortsatt skriva ut mängder med böter.

LÄS ÄVEN: Många bötfällda vid Västerorts badplatser

– De fina dagarna och speciellt helgerna har det mer eller mindre varit trafikkaos. I början av sommaren var det värst, men det har fortsatt vara alldeles för mycket bilar, säger Matti Rönnqvist, lokalpolis i Bromma.

Förra helgen skedde ett drunkningstillbud vid Maltesholmsbadet där en man fick föras till sjukhus. Ambulanshelikopter kallades till badet och polisen var där för att göra plats för landning. Enligt polisens ledningscentral ska de dock inte ha hindrats av trafiken.

– Vid exempelvis ett hjärtstopp handlar det om minuter, samma sak vid en drunkningsolycka eller en brand. Visst kan brandkåren köra genom alla parkerade bilar, men det finns en risk att släckningsfordonen går sönder.

Kan bogseras bort

Matti Rönnqvist säger att några av badplatsernas parkeringar inte är dimensionerade för ett sådant högt tryck som varit när många semestrat på hemmaplan. Därför har man pratat om att börja bogsera de bilar som stått riktigt illa till. Om det skulle ske innebär det att ägaren både får en bot, och även blir debiterad för att hämta ut bilen från uppställningsplatsen.

– Det hände inte under förra helgen, men det handlar om att vi haft övriga händelserapporter vilket gör att våra bilar får åka på högre prioriterade ärenden, säger Matti Rönnqvist.

Dock säger han att man liksom tidigare skrev väldigt många parkeringsböter på olika platser i Västerort.

– Det var inte totalt haveri, men väldigt dålig skötsamhet. Men parkeringsvakterna har också möjlighet att ringa om bogsering.

Parkeringsavgifter

900 kronor om man inte betalar på avgiftsbelagd parkeringsplats.

1100 kronor om man parkerar där det det inte är tillåtet.

1300 kronor om man stannar där det inte är tillåtet.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Sommarvärme. Det fina vädret har gjort stränderna fullsatta. Genrebild. Foto: Mikael Andersson