Totalt har 4 437 Sundbybergsbor och 6 561 Solnabor bekräftats smittade sedan pandemin bröt ut.

Under vecka 13 rapporterades 198 nya fall i Sundbyberg medan antalet nya fall i Solna under samma vecka låg på 389.

Sammanlagt har 92 personer i Sundbyberg avlidit till följd av covid-19 fram till den 4 april. Av dessa har 66 haft omsorg (46 bodde på äldreboende och 20 hade hemtjänst).

I Solna har 122 personer avlidit till följd av covid-19 fram till den 4 april enligt Socialstyrelsen. Av dessa har 88 haft omsorg (61 bodde på äldreboende och 27 hade hemtjänst).

Så många har vaccinerats

När det kommer till vaccin har 4 091 sundbybergare fått första dosen vaccin. Det motsvarar 9,69 procent av de vuxna invånarna. 1 655 personer, 3,92 procent, har även har fått andra dosen i Sundbyberg.

I Solna har 6 920 personer fått första dosen vaccin. Det motsvarar 10,09 procent av de vuxna invånarna. 2 625 personer, 3,83 procent, har även har fått andra dosen.

Bra vaccinationseffekt

På en presskonferens i torsdags förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och att belastningen på IVA är tung, nästan på de höga nivåer som var före jul.

Antalet avlidna har däremot sjunkit och stabiliserat sig på en relativt låg platå. Det visar att Sverige har haft en bra vaccinationseffekt, menar Anders Tegnell.

– Vi har använt de vacciner som vi har och vi har fokuserat på rätt grupper för att få en effekt så fort som möjligt, säger han.

Sällsynt biverkning

När det gäller Astra Zenecas vaccin följer man Europeiska Läkemedelsmyndighetens ställningstagande, där man menar att syndromet med koagulationsstörningar är en biverkan.

Det är en biverkan som är allvarlig, men väldigt sällsynt, förklarar Anders Tegnell.

– Risken ligger mellan 1 på 10 000 och en på 100 000. Vi tittar på underlaget från EMA och ser om det kommer att påverka hur vi använder Astra Zenecas vaccin, säger han.

Personer över 65 år rekommenderas fortfarande att ta vaccinet, i denna åldersgrupp har denna biverkan inte rapporterats, enligt Tegnell.

– Däremot finns det en påtaglig risk med covid-19 för de åldersgrupperna, säger Anders Tegnell.

Rekommendationen för Astras vaccin ligger därför kvar, med fortsatt paus för dem som är yngre än 65 år.

Eftersom smittspridningen ökar i de flesta regionerna bedömer Folkhälsomyndigheten att de åtgärder med begränsningar i handeln som infördes den 6 mars för att minska trängsel och risken för smittspridning behöver förlängas till den 2 maj.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittspridning och belastningen på vården är att hålla avstånd. Och insatser som minskar trängsel underlättar för människor att följa rekommendationerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.