SMITTAN ÖKAR. Smittan i Solna och Sundbyberg ökade med 389 respektive 198 smittade under vecka 13. Foto: Mostphotos

Fortsatt ökning av covid-19 i Solna och Sundbyberg

Covid-19 fortsätter spridas allt mer i Solna och Sundbyberg. Sammanlagt finns nu nästan 11 000 konstaterade fall av sjukdomen i städerna.

  • Publicerad 01:15, 12 apr 2021

Vi har använt de vacciner som vi har och vi har fokuserat på rätt grupper för att få en effekt så fort som möjligt.

Totalt har 4 437 Sundbybergsbor och 6 561 Solnabor bekräftats smittade sedan pandemin bröt ut.

Under vecka 13 rapporterades 198 nya fall i Sundbyberg medan antalet nya fall i Solna under samma vecka låg på 389.

Sammanlagt har 92 personer i Sundbyberg avlidit till följd av covid-19 fram till den 4 april. Av dessa har 66 haft omsorg (46 bodde på äldreboende och 20 hade hemtjänst).

I Solna har 122 personer avlidit till följd av covid-19 fram till den 4 april enligt Socialstyrelsen. Av dessa har 88 haft omsorg (61 bodde på äldreboende och 27 hade hemtjänst).

Så många har vaccinerats

När det kommer till vaccin har 4 091 sundbybergare fått första dosen vaccin. Det motsvarar 9,69 procent av de vuxna invånarna. 1 655 personer, 3,92 procent, har även har fått andra dosen i Sundbyberg.

I Solna har 6 920 personer fått första dosen vaccin. Det motsvarar 10,09 procent av de vuxna invånarna. 2 625 personer, 3,83 procent, har även har fått andra dosen.

Bra vaccinationseffekt

På en presskonferens i torsdags förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och att belastningen på IVA är tung, nästan på de höga nivåer som var före jul.

Antalet avlidna har däremot sjunkit och stabiliserat sig på en relativt låg platå. Det visar att Sverige har haft en bra vaccinationseffekt, menar Anders Tegnell.

– Vi har använt de vacciner som vi har och vi har fokuserat på rätt grupper för att få en effekt så fort som möjligt, säger han.

Sällsynt biverkning

När det gäller Astra Zenecas vaccin följer man Europeiska Läkemedelsmyndighetens ställningstagande, där man menar att syndromet med koagulationsstörningar är en biverkan.

Det är en biverkan som är allvarlig, men väldigt sällsynt, förklarar Anders Tegnell.

– Risken ligger mellan 1 på 10 000 och en på 100 000. Vi tittar på underlaget från EMA och ser om det kommer att påverka hur vi använder Astra Zenecas vaccin, säger han.

Personer över 65 år rekommenderas fortfarande att ta vaccinet, i denna åldersgrupp har denna biverkan inte rapporterats, enligt Tegnell.

– Däremot finns det en påtaglig risk med covid-19 för de åldersgrupperna, säger Anders Tegnell.

Rekommendationen för Astras vaccin ligger därför kvar, med fortsatt paus för dem som är yngre än 65 år.

Eftersom smittspridningen ökar i de flesta regionerna bedömer Folkhälsomyndigheten att de åtgärder med begränsningar i handeln som infördes den 6 mars för att minska trängsel och risken för smittspridning behöver förlängas till den 2 maj.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittspridning och belastningen på vården är att hålla avstånd. Och insatser som minskar trängsel underlättar för människor att följa rekommendationerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Covid-19 i Sundbyberg vecka 13

Antal nya bekräftade fall i Sundbyberg: 198

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 4 april): 92

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 9,69 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 3,92 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Covid-19 i Solna vecka 13

Antal nya bekräftade fall i Solna: 398

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 4 april): 122

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 10,09 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 3,83 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter förra veckans nedgång – fler Solnabor testar positivt

Nyheter Men smittspridningen fortsätter minska i Sundbyberg Efter förra veckans försiktigt glädjande siffror i Solna har smittspridningen åter gått upp, visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. I Sundbyberg fortsatte smittan att minska för andra veckan...torsdag 6/5 15:49

Slarv med upphandlingar kan ge miljonböter

Nyheter Konkurrensverket drar Sundbyberg till domstol Sundbybergs stad har slarvat med upphandlingar av städtjänster och nu kräver Konkurrensverket att staden betalar en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.onsdag 5/5 11:21

Gäng med munskydd rånade tonåring

Nyheter Omringade och slog I Rissne blev en tonåring omringad av flera personer med munskydd som slog och rånade honom.tisdag 4/5 20:17