Fortsatt många bostadsinbrott – nu varnar polisen

Lämnar du stegen framme efter att du plockat äpplen eller fixat med huset? – Bjud inte på det, säger polisen. Fallen där inbrottstjuvar ”lånat” stegen ökar.

  • Publicerad 10:00, 10 okt 2018

Mitt i har tidigare rapporterat om hur inbrottstjuvar använder stegar som ligger i villaträdgårdar för att ta sig in i husen. När de når övervåningen tar de sen ut hela fönsterkassetten och går lätt in i huset.

I helgen drabbades ytterligare fem villaägare i kommunen.

Men det här är ett problem som finns över hela region Stockholm Nord och nu varnar Polisen villaägare i hela polisområdet, där Järfälla ingår, för att lämna stegen på tomten.

Ställ in stegen i ett förråd, eller lås fast den

Magnus Nilsson, polis

Inbrott i Stocksund i helgen

Även  Danderyd har sett en ökning. En villaägare i Stocksund drabbades av fullbordat inbrott någon gång mellan fredag och lördag. Inbrottstjuvarna klättrade med hjälp av villaägarens egen stege till andra våningen där de kunde öppna ett sovrumsfönster.

Vad som blev stulet är ännu oklart.

Caroline Edberg är kommunpolis i Danderyd och tycker att det är onödigt att låta stegar stå framme när de inte används.

– Det är bra om man låser in stegarna eller spänner fast dom, så att man inte bjuder inbrottstjuvarna på det, säger hon.

Magnus Nilsson är kommunpolis i Järfälla och håller med.

– Den här helgen har tjuvarna dessutom stulit stegarna från två av villorna. Spänn fast eller lås in, och se över era fönster, säger han.

Järfälla är särskilt drabbat. Om ökningen beror på att många har stegar ute just nu, vet inte polisen.  Vid den här tiden på året är det generellt så att inbrotten ökar.

– Det är mörkt, men snön har inte kommit så nu är det högsäsong för inbrott, säger Magnus Nilsson.

Svårt att lösa

Generellt har inbrottsfrekvensen sjunkit, även i Järfälla. Men just den här metoden, att använda stege och ta ur hela fönsterkassetten, har ökat.

Det är ett svårjobbat område, säger Magnus Nilsson. Det är väldigt ovanligt att fånga tjuven under pågående brott, så polisen är hänvisad till eventuella fingeravtryck, övervakningskameror, DNA och fotavtryck.

– Sätter vi in patrull i ett område, så sker det förhoppningsvis inget där, men då sker det på en annan plats istället. Det är svårt.

Kan man själv göra något mer än att låsa fast stegen och kolla fönstren?

– Grannsamverkan är jättebra. Sätt inte bara upp lappen, engagera dig i området. Går det runt människor som du inte känner igen? Fråga snällt om de behöver hjälp. En iakttagen tjuv kan inte gömma sig lika lätt.