Populärt. Flera av Mälaröarnas båtklubbar vittnar om högt tryck på båtplatser. Båtklubben Färingarnas ordförande Lennart Johansson ser att fler än tidigare blir medlemmar i klubben. Foto: Mikael Andersson

Fortsatt högtryck på Mälaröarnas båtklubbar

Pandemin gav inget tillfälligt uppsving. Intresset för båtplats på Mälaröarna är fortsatt stort. "Det är ett väldigt stort tryck", säger Göran Tingvall, ordförande i Ekerö båtklubb.

  • Publicerad 16:47, 30 maj 2022

Det är kul att klubbarna lever

När coronapandemin försvårade resande fick båtintresset ett uppsving och flera av Mälaröarnas båtklubbar märkte ett ökat tryck på båtplats.

Men trots att samhället öppnat igen ser intresset inte ut att klinga av. Tvärtom.

På Ekerö båtklubb vid Fantholmen märks ett fortsatt intresse. Där är kötiden för en plats fyra till fem år för större båtar och upp till sju år för mindre båtar.

– Jag tror att de som skaffade båt under pandemin skaffade mindre båtar för att komma ut och bada med barnen. Det är svårt att få båtplats för dem. För små båtar har vi ett 20-tal platser. Kön för den typen av platser är lång och har blivit längre, säger Göran Tingvall, ordförande.

Han uppmanar de som vill ha båtplats men ännu inte fått en att inte ge upp.

– Ibland kan man hyra i andra hand. Jag brukar säga, gå med i klubben och ställ dig i kö, det är det viktigaste, säger han.

Hos Kungsberga båtklubb finns 75 platser varav 25 är för större båtar.

– Framför allt var intresset för stora båtar nedåtgående när många som haft båt länge blev gamla. Men nu har många fått upp ögonen, säger Kenneth Lillieqvist, Kungsberga båtklubbs hamnkapten.

Levande båtklubbar

Klubben har några enstaka platser att hyra för småbåtar upp till fem meter. Kenneth Lillieqvist gläds åt intresset.

– Det är kul att klubbarna lever. Det ska inte vara någon spökstad utan lite rörelse och folk på båtklubbarna.

Kenneth Lillieqvist tror att det stora intresset är här för att stanna, även efter pandemin.

– Nu börjar folk åka utomlands igen, men jag tror att det kommer vara hyfsat stabilt. Jag har redan några som vill ha plats på stora bryggan. Jag har sagt att de får skynda på.

Även Lennart Johansson, ordförande i Båtklubben Färingarna i Stenhamra, tror på ihållande intresse.

– Många har skaffat båt och det är i princip fullt. Det är ganska många nya båtägare som blir medlemmar, fler än tidigare.

Att många nya och yngre medlemmar tillkommit gör att klubben har sett ett behov av att lära ut lite mer om sjövett och båtliv.

– Vi försöker köra lite aktiviteter i hamnen där vi demonstrerar brandsläckare till exempel.

Sjösatt. På Ekerö båtklubb var det sjösättning för några veckor sedan. Intresset för båtliv är fortsatt stort efter pandemin. Foto: Mikael Andersson

Så får du båtplats trots högt tryck

Den som vill skaffa båt och söker båtplats behöver inte ge upp trots att säsongen är inledd. Kungsberga båtklubbs hamnkapten Kenneth Lillieqvist har några tips:

✓ Ring runt. "Kolla med flera båtklubbar hur det ser ut med plats hos dem".

✓Ge inte upp. "Mycket kan hända under en säsong, folk flyttar eller säljer båten så nya tomma plaster kan tillkomma".

✓ Skaffa en mindre båt. "Ofta är det lättare att få båtplats för en liten båt. Det är även en bra start om du är nybörjare".

Visa merVisa mindre

Intresse. Kenneth Lillieqvist är hamnkapten i Kungsbergs båtklubb. Han märker ett stort intresse för båtliv på Mälaröarna. Foto: Privat

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00