Engagerad. Teresa Afonso Leimdörfer på Ringens bilskola delar ut ett pris till organisationer som arbetar mot förtryck. Foto: Sanna Källdén

”Förtrycket som finns där jag kommer ifrån finns här också”

Teresa Afonso Leimdörfer kom till Sverige som 16-åring och tvingades omedelbart bli vuxen. I dag driver hon Ringens Bilskola och delar ut det egna priset Guldhjulet till organisationer som arbetar mot diskriminering och förtryck.

  • Publicerad 08:53, 24 feb 2016

”När jag var sexton år flyttade jag från sydvästra Afrika till Sverige med en svensk kille som jag var kär i. När jag flyttade hit kunde jag varken svenska eller engelska. Innan flytten hade jag inte behövt ta så mycket ansvar, men nu blev jag tvungen att bli vuxen på en gång. Jag diskade och städade och hade en massa olika ströjobb medan jag pluggade SFI. Sedan utbildade jag mig till undersköterska, och det jobbade jag som när jag tog över Ringens Bilskola för snart nio år sedan. Tills 2010 fortsatte jag att arbeta som undersköterska vid sidan om för att få det att gå ihop.

Vi på bilskolan har i flera år gett bidrag till olika organisationer. Men nu ville jag att vi skulle starta ett eget arbete mot diskriminering och förtryck. Vårt pris Guldhjulet delades ut för första gången i januari i år. I år gick det till Kvinnors Nätverk, som arbetar mot förtryck av kvinnor och barn. De gör ett fantastiskt arbete. Det finns väldigt många kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld i Sverige. De som drabbas skadas illa både fysiskt och psykiskt. Kvinnors Nätverk arbetar mycket effektivt mot denna form av förtryck, som är väldigt svårt för polis och myndigheter att komma åt. Våldet sker ju ofta i hemmet och det finns sällan några vittnen som ställer upp.

Vi kommer fortsätta att dela ut priset till organisationer som arbetar mot alla sorters förtryck. I dagsläget är det bara Ringens bilskola som bidrar med 50 000 kronor till priset, men vi letar efter sponsorer så att Guldhjulet kan växa. Nästan 200 personer dök upp på prisutdelningsceremonin. Många skänkte pengar och sammanlagt kunde vi ge drygt 70 000 kronor till Kvinnors Nätverk, så man märker ju att det finns intresse.

När man först kommer till Sverige från Afrika så tycker man att det är paradiset. Jag tackar Gud för att jag har fått chansen att bo här. Men det förtryck som finns bland annat där jag kommer ifrån finns här också. Mina systrar har fått stryk av sina män där jag kommer ifrån. Där är alla sorters våld vardag. Men våld i nära förhållanden är vanligt här också, och jag har tyvärr upplevt det själv i tidigare förhållanden. Jag tycker att det är allas ansvar att göra vad man kan för att stoppa det.”