Hotad. Anton Smith har tidigare blivit hotad av några fortkörare efter att han bett dem att sakta ner farten. Foto: Claudio Britos

Fortkörare upprör Ursviksbor

Ursviksbon Anton Smith tröttnade på fortkörarna utanför hans hus och skapade en mjukvara som kunde mäta hastigheten. Resultatet visade att 75 procent av bilisterna i området körde för fort.

  • Publicerad 16:21, 23 jul 2021

Inte tillräckligt med hinder på vägarna

Anton Smith bor på Marieborgsgatan i Ursvik. Maxhastigheten i området är 30 kilometer i timmen, men det är inte många bilister som håller hastigheten.

– Jag har själv småbarn som leker nära gatan där de kör som galningar. Det hände ingenting kring fortkörarna och då tog jag på mig att skapa en mjukvara som kunde mäta hastigheten, berättar Anton Smith.

Mätningarna visade att över 75 procent av bilisterna körde över maxhastigheten.

– Jag blev chockad, den vanligaste hastigheten var mellan 35 och 50. Det var sällan någon som låg under 30.

– I många fall var det föräldrar med barn i bilen som körde. Jag själv som förälder kan inte förstå det, fortsätter han.

Besviken. "Det är riktigt respektlöst" säger Stefan Bergström (C) stadsmiljökommunalråd, som är besviken på fortkörarna i Ursvik. Foto: Claudio Britos

För bred gata

Marieborgsgatan är bred och rak, något som Anton Smith tror är en anledning till att förare kör så fort.

– Det finns inte tillräckligt med hinder på vägen. Andra vägar i Ursvik är inte lika raka och de har inte samma problem, menar han.

Stadsmiljökommunalråd Stefan Bergström (C) håller med om att den breda gatan har lett till många fortkörare. Men att placera ut fler hinder är en svår fråga då bussar kör på vägen.

– Vi är begränsade av vad vi kan göra på gator med busstrafik. Vi kan inte ha vanliga farthinder, som fartgupp, för då vill SL inte trafikera sträckan, menar han.

Men att bussarna ska kunna köra på vägarna ser inte Anton Smith som problemet till den höga hastigheten.

– Det finns andra sätt att få fordon att sakta ner, exempelvis smalare gator eller betonglådor som tvingar bilarna att sakta ner.

En attitydfråga

Enligt Stefan Bergström går fortkörningen inte bara att lösa av smalare vägar och betonghinder. Det gäller att ändra inställningen bland bilisterna också.

– Ska vi ha en säker trafik måste man också jobba med attityden. Ser du att din granne kör för fort så behöver du säga till. Det är ett fåtal som beter sig illa men vi måste få dem att bli färre, menar han.

Men Anton Smith är skeptisk till att fortkörningen är en attitydfråga.

– Det är en hoppfull tanke men det är inte den världen vi bor i. Det funkar inte att bara säga till. Det enda som funkar är att stoppa eller tvinga bilar att köra långsammare.

Anton Smiths hemmagjorda hastighetsmätare

Programmet hämtar materialet från en kamera placerad längs vägen.

En virtuell linje har mätts ut mellan två punkter. Mjukvaran mäter tiden det tar för bilen att åka mellan de två punkterna. Utifrån det mäter datorn hastigheten

Materialet från kameran går in i en dator. Inget av det material som kameran tar in lagras, bilens modell och registreringsnummer raderas.

Mätningarna har genomförts på Marieborgsgatan under tre eller fyra gånger, mellan 14.00 och cirka 18.00.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15