Anton Smith bor på Marieborgsgatan i Ursvik. Maxhastigheten i området är 30 kilometer i timmen, men det är inte många bilister som håller hastigheten.

– Jag har själv småbarn som leker nära gatan där de kör som galningar. Det hände ingenting kring fortkörarna och då tog jag på mig att skapa en mjukvara som kunde mäta hastigheten, berättar Anton Smith.

Mätningarna visade att över 75 procent av bilisterna körde över maxhastigheten.

– Jag blev chockad, den vanligaste hastigheten var mellan 35 och 50. Det var sällan någon som låg under 30.

– I många fall var det föräldrar med barn i bilen som körde. Jag själv som förälder kan inte förstå det, fortsätter han.

För bred gata

Marieborgsgatan är bred och rak, något som Anton Smith tror är en anledning till att förare kör så fort.

– Det finns inte tillräckligt med hinder på vägen. Andra vägar i Ursvik är inte lika raka och de har inte samma problem, menar han.

Stadsmiljökommunalråd Stefan Bergström (C) håller med om att den breda gatan har lett till många fortkörare. Men att placera ut fler hinder är en svår fråga då bussar kör på vägen.

– Vi är begränsade av vad vi kan göra på gator med busstrafik. Vi kan inte ha vanliga farthinder, som fartgupp, för då vill SL inte trafikera sträckan, menar han.

Men att bussarna ska kunna köra på vägarna ser inte Anton Smith som problemet till den höga hastigheten.

– Det finns andra sätt att få fordon att sakta ner, exempelvis smalare gator eller betonglådor som tvingar bilarna att sakta ner.

En attitydfråga

Enligt Stefan Bergström går fortkörningen inte bara att lösa av smalare vägar och betonghinder. Det gäller att ändra inställningen bland bilisterna också.

– Ska vi ha en säker trafik måste man också jobba med attityden. Ser du att din granne kör för fort så behöver du säga till. Det är ett fåtal som beter sig illa men vi måste få dem att bli färre, menar han.

Men Anton Smith är skeptisk till att fortkörningen är en attitydfråga.

– Det är en hoppfull tanke men det är inte den världen vi bor i. Det funkar inte att bara säga till. Det enda som funkar är att stoppa eller tvinga bilar att köra långsammare.