Förra veckan bjöd Spånga-Tensta in lokala föreningar till ett extrainsatt möte, för att prata om stadsdelens hantering av coronapandemin.

Under efterföljande frågestund togs frågan om situationen på busslinje 179 återigen upp. Mitt i har tidigare rapporterat om stor trängsel på linjen, som går mellan Vällingby och Sollentuna, och bland annat passerar Rinkeby, Tensta och Kista. Enligt frågeställaren kvarstår fortfarande problemet.

Mitt i har sökt SL, som genom Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i region Stockholm, svarar i ett mejl.

"Linje 179 går normalt med femminuterstrafik i rusningstid, sedan augusti har den förstärkts så att den går med fyra minuter mellan avgångarna som tätast. Tätare än så går inte att köra, det finns inte plats för mer bussar i gaturummet, vid hållplatser och bussterminaler. Då försenar de varandra.", skriver han.

250 trängseltillfällen på en vecka

Förra veckan rapporterades 250 trängseltillfällen på linjen under måndag-fredag, enligt Claes Keisu. För en månad sedan var det 379 tillfällen. Under en vecka måndag-fredag kör linjen 1 200 avgångar.

"Det är alltså inte trängsel hela tiden och inte på hela linjen", skriver han i mejlet.

Som coronaträngsel räknas antal tillfällen då antalet resenärer ombord upptar 50 procent av sittplatserna eller mer.

Uppmanar till alternativa resvägar

Enligt Claes Keisu uppstår tillfällen med coronaträngsel framför allt på sträckan Kista-C-Rinkeby, och SL uppmanar därför resenärer som har möjlighet att välja alternativa resvägar.

Den som reser mellan Rinkeby och Kista kan till exempel ta tunnelbanan via Västra skogen, och byta tåg där, då belastningen på tunnelbanan är mindre.

"Den resan tar visserligen lite längre tid, cirka 23 minuter om man åker nu runt klockan 10, medan resan med 179:an har 10-12 minuter.", skriver Claes Keisu.