Fortfarande fara för bränder i skogsmark

Risken för skogsbränder är fortfarande stor i bygden. Räddningstjänsten står nu rustad för att rycka ut.

  • Publicerad 14:26, 29 jun 2020

Trots att värmeböljan verkar vara över för den här gången bedöms risken för skogsbränder fortfarande vara stor.

Trots att värmeböljan verkar vara över för den här gången bedöms risken för skogsbränder fortfarande vara stor i Enköping. Det innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Det råder därför i skrivande stund eldningsförbud i skog och mark.

Kolla läget

Men bestämmelserna om eldning och grillning kan snabbt förändras om vädret skiftar. Den som vill ha aktuell information om brandrisk och eldningsförbud kan ringa till Enköpings kommun eller besöka kommunens hemsida.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har också tagit fram appen ”brandrisk ute”, som man kan ladda ner till mobitelefonen och därigenom få uppdateringar kring riskerna område för område, med prognoser, kartor, samt instruktioner om hur man går tillväga för att elda säkert.

Juli och augusti är värst

Juli och augusti är normalt sett de månader när brandrisken är störst, men i år gjorde det torra och varma vädret att brandrisken ökade redan i juni.

Det är normalt kommunerna som ansvarar för att släcka bränder. Men när kommunernas resurser inte räcker till har MSB extra resurser i beredskap.

Som en del av beredskapen för skogsbränder finns skogsbrandsdepåer på 14 strategiska orter i Sverige. Det är containrar med 2,3 mil brandslang, motorsprutor, höghastighetspumpar, sexhjulingar, motorsågar och annan materiel som behövs för att snabbt ta sig ut i terrängen.

Nära till hands

Förra året placerades tre sådana containrar på räddningstjänstens övningsområde i Enköping. Två av dessa är identiskt lika och innehåller släckutrustning. Den tredje innehåller bland annat en sexhjuling och en motorspruta. Syftet med skogsbrandsdepåerna är att stärka räddningstjänsten och länen när deras egna resurser inte räcker till eller är uttömda. Det kan vara så att skogsbrandsdepåerna kompletterar det som finns lokalt eller att den stärker upp och utökar befintligt materiel.

Vad är MSB?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Detta sker i samarbete med andra myndigheter.

Man hotade kvinna

Nyheter En 34-årig man i Enköping åtalas för överträdelse av kontaktförbud och olaga hot. Mannen har under vår och sommar haft kontakförbud mot en kvinna i Enköping. Beslutet innebar förbud att besöka eller...onsdag 4/8 12:47

Man får fängelse för fridskränkning

Nyheter En 31-årig man i Umeå döms till fem års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning och våldtäkt. Brotten riktar sig mot en kvinna som är närstående till mannen. Paret har under en period bott...onsdag 4/8 11:32