Försvaret fortsätter hemlighetsmakeriet

I går, tisdag besökte ÖB Micael Bydén riksdagens försvarsutskott för att berätta för politikerna om Försvarsmaktens analys av ubåtsoservationen på Lidingö. DN skriver om mötet som inte upplyser allmänheten om vad barn och ledare på seglarlägret i somras egentligen såg. Det var ingen ubåt – men vad det var är hemligt.

  • Publicerad 10:55, 7 nov 2018

Det var i går, tisdag, som ÖB Micael Bydén, assisterad av flottiljamiralen Anders Olovsson, redovisade Försvarsmaktens analys av ubåtsobservationen som gjordes på ett seglarläger på Lidingö 28 juni i år.

DN skriver om mötet, där ÖB fortsatt hemlighåller all information.

– Det jag kan konstatera är att det är inte någon ubåt och det är ingen främmande undervattens­verksamhet, säger ÖB Micael Bydén till DN.

Redovisningen som gjordes är sekretessbelagd, vilket vilket gör att politikerna som var med på mötet inte får eller inte kan berätta detaljer krig ÖB:s analys.

KD-politiker kritisk

Enligt DN var bara en politiker i utskottet kritisk till hemlighetsmakeriet, KD:s Mikael Oscarsson.

– Jag tycker att det hade varit önskvärt att Försvarsmakten hade kunnat svara på i vart fall de flesta av Dagens Nyheters frågor. Man borde snabbare ha kunnat redovisa för svenska folket vilken bedömning man gör. Det hade varit av vikt att ha en klar tydlighet, sade han till DN efter mötet.

Ordförande Niklas Karlsson (S) och vice ordförande, Beatrice Ask (M), sade sig båda vara nöjda med informationen de fick.

Detta konstaterar ÖB

Vad försvaret konstaterar kring ubåtsobservationen är detta:

  • Det var ingen ubåt.
  • Det var överhuvudtaget ingen undervattensfarkost.
  • Det handlar inte om någon svensk undervattensverksamhet som finns i försvarsmakten. ÖB Micael Bydén vill inte spekulera i om det handla om undervattensverksamhet ledd av någon annan myndighet.

Mitt i har tidigare rapporterat om en torpedskjutningsstation som åtminstone till 1950-talet fanns på platsen.

Försvarsmakten har ingen kvar i sin organisation som kan svar på frågor om denna och om rester av stationen eventuellt kan finnas kvar under vattenytan.