Här, på Askrikefjärden precis utanför Bosön såg Jolleseglarna det de trodde var en ubåt. Foto: Åsa Sommarström

Försvaret: ”Det var ingen ubåt – punkt”

Det var ingen U-båt som barn och seglarinstruktörer såg på jollelägreti somras, säger försvaret. Men de vill inte säga vad det var som stack upp över vattenytan strax utanför Bosön. – Hade det inte bubblat upp i media efter DN:s artiklar hade vi aldrig nämnt det, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten till Mitt i.

  • Publicerad 16:25, 29 okt 2018

– För oss är det en ickehändelse.

Så säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten om ubåtsoservationen i somras, när barn och instruktörer på Jolleseglarnas läger på Bosön såg någonting de trodde var en ubåt.

Bedömare tror på ubåt

Händelsen som DN skrev om i förra veckan har fått stor uppmärksamhet. Bilderna och filmen av den ubåtslika farkosten visar tydligt ett svart torn som sticker upp över vattenytan. Försvarsutskottets politiker har krävt information om händelsen efter rapporteringen och flera bedömare säger att farkosten kan antas vara en ubåt.

– Om man dömer av tornets utseende rör det sig uppenbart om en mindre, dieseldriven ubåt, säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan till Expressen. En av alla som uttalat sig om händelsen.

Vi vill inte att en motståndare ska kunna tänka ut vad vi vet och inte vet. Det ökar vår sårbarhet.

Jesper Tengroth

Försvaret berättar inte om metoder

Trots det står Försvarsmakten fast vid att observationen inte var en ubåt. Men vad det var – det vill de inte säga. Mitt i pratar med Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Var det en ubåt?

– Nej, vår analys visar inte på det. Mer kommer vi kommer vi inte att berätta för dig. Vi pratar väldigt ogärna om våra metoder när det kommer till att göra den här typen av analyser.  och varför inte då? Vi vill inte att en motståndare ska kunna tänka ut vad vi vet och inte vet. Det ökar vår sårbarhet.

Om det inte var en ubåt. Kan du säga om det var ett militärt eller civilt objekt?

– Nej, vi kan bara konstatera att det inte var en ubåt.

Mer kommer vi kommer vi inte att berätta för dig.

Jesper Tengroth

En ickehändelse

Politikerna i försvarsutskottet fick i somras ingen information om händelsen. Det kommer de att få senare i november när utskottet håller ett ordinarie möte. Enligt Jesper Tengroth beror det på att händelsen fick sådan stor medial uppmärksamhet efter DN:s avslöjande.

– Hade det inte bubblat upp i media hade vi inte nämnt det. För oss är det en ickehändelse. Som om brandkåren skulle säga att det inte har brunnit idag, säger Jesper Tengroth.

Privata ubåtar brukar rapportera

I det här sammanhanget har det pratats en del om privata ubåtar, som till exempel tar ut turister på turer. Har ni koll på dem? Måste de rapportera till er var de åker?

– Vi har en god relation till sådana företag och de brukar rapportera till oss när de är ute och snurrar. Det är tryggast så. Men återigen, det handlar inte om en ubåt på Lidingö 28 juni. Någon ubåt var det inte. Punkt.

Var det onödigt att saken ens rapporterades till er?

– Det var superbra gjort. Därmed fick vi ett bra underlag som vi kunde värdera. Vi tar tacksamt emot alla observationer vi får.