Försvarade tiggare – blev attackerad

En 49-årig man trakasserade en tiggare på Götgatan. När han sedan konfronterades av en förbipasserande kvinna tog han stryptag om hennes hals. Nu har domen mot mannen fallit.

  • Publicerad 00:00, 17 mar 2015

Den 49-årige mannen har nu dömts av Stockholms tingsrätt för ringa misshandel efter händelsen som inträffade på Götgatan i somras.

Kvinnan och hennes syster hade varit på en födelsedagsfest och var på väg hem när de fick syn på 49-åringen.

Mannen stannade till framför en tiggare som satt på trottoaren med en pappmugg och ett fotografi på sina barn framför sig.

Mannen tog fotografiet, gick vidare och slängde det sedan på marken, vilket kvinnan noterade. Hon sprang ikapp mannen för att konfrontera honom.

Kvinnan har i förhör berättat att mannen tog strypgrepp om hennes hals och tryckte upp henne mot en port.

Två vittnen har berättat samma sak och polisen som kom till platsen noterade en rodnad på kvinnans hals.

Mannen förnekar att han tagit stryptag. Han säger att han var berusad och att han inte förstod varför kvinnan var så arg.

Tingsrätten menar att mannens agerande mot tiggaren varit omdömeslöst och olämpligt och att det kan röra sig om ofredande som är ett brott, samt att han är skyldig till misshandel av kvinnan.

Däremot anser man att det inte går att bevisa att mannen tryckt båda sina händer om kvinnans hals, utan bara den ena, och att våldet inte varit omfattande.

Därför döms han för ringa misshandel. Påföljden blir dagsböter.

Kvinnan har berättat att hon efter händelsen känt obehag när hon rört sig ute om kvällarna och yrkade på skadestånd om 11 000 kronor.

Tingsrätten avslår dock kvinnans skadeståndskrav.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om attacker och trakasserier mot tiggare.

Så sent som för några veckor sedan blev en tiggare slagen och rånad utanför en butik i Vasastan, och förra året utsattes en tiggare i Kista för stenkastning av en grupp ungdomar

– Man kan utgå ifrån att mörkertalet är stort. De är inte så benägna att höra av sig till oss och anmäla att de blivit trakasserade, säger Peter Ågren, chef vid Södermalmspolisen.