En man döms för för grov egenmäktighet med barn, efter han försvunnit utomlands med sin och exfruns gemensamma dotter. Foto: Mitt i

​​​​​​​Försvann med sin dotter – för att få tillbaka ex-frun

​​​​​​​Mannen ville att ex-frun skulle ta tillbaka honom – och använde den egna dottern som påtryckningsmedel. Han flydde med henne utomlands i ett försök att tvinga ex-frun att starta ett nytt liv med honom. Men mannen greps av polis och har nu dömts i Solna tingsrätt.

  • Publicerad 18:00, 22 okt 2020

Mannen i 40-årsåldern försvann i somras utomlands med sin och ex-fruns gemensamma dotter, som är i lågstadieåldern, från Vällingby.

Allt för att försöka pressa mamman att ta tillbaka honom och starta ett nytt liv med honom, enligt domen i tingsrätten.

Genom telefonsamtal fick mamman återkommande livstecken från dottern, men hon fick aldrig veta var de befann sig. Mamman hade sökt men nekats ensam vårdnad om dottern och polisanmälde pappan i början av juli sedan hon förstod att dottern var borta.

l själva verket hade pappan tagit med dottern till Spanien och därefter åkt vidare med henne till Afrika.

Greps i augusti

Mannen, som hade efterlysts av åklagaren på en europeisk arresteringsorder, greps till slut i Nordafrika den 10 augusti av polis och han har suttit frihetsberövad sedan dess. Han ska enligt domen dessutom försökt pressa ex-frun att betala minst 50 000 kronor till honom.

Mannen är tidigare ostraffad och har nu mot sitt nekande dömts för grov egenmäktighet med barn till villkorlig dom. Dottern omhändertogs av socialtjänsten i Nordafrika vid gripandet och fick bo på ett akutboende tills mamman kom ner och hämtade hem henne.

Dottern var borta i en dryg månad.

Enligt tingsrätten gjorde mannen klart för mamman att han inte tänkte lämna tillbaka dottern förrän mamman gick honom till mötes.

Flickan ska inte ha farit illa

Tingsrätten menar att mamman mått "mycket dåligt" med kraftig stress under den månads tid när dottern var borta.

– Jag har inte så mycket information om flickans mående, men det finns ingenting som tyder på att flickan farit illa, säger åklagaren Marina Ivic.

Mamman var rädd just för att pappan skulle avvika med dottern och hade därför sökt ensamvårdnad, enligt hennes målsägandebiträde Madeleine Skaarnes.

– Efter detta så ser jag inget som stoppar henne för att få ensamvårdnaden, säger Skaarnes.

Döms till villkorlig dom

Minimistraffet för brottet är fängelse i sex månader.

Straffvärdet för brottet i detta fall var högre, 10 månader enligt tingsrätten, som kom fram till just tio månaders fängelse med villkorlig dom för pappan. Det innebär att den dömde slipper fängelse, men tvingas leva upp till ett skötsamhetskrav under en prövotid på två år. Han får ett högre straff om han begår nya brott under denna tid.

Att mannen döms till villkorlig dom beror på att han tidigare är ostraffad, att han lever ett ordnat liv och att frivården inte tror att han kommer återfalla i brottslighet.

Ofta kombineras en villkorlig dom med böter, men eftersom mannen suttit frihetsberövad i ungefär två månader slipper han böter.

Visa merVisa mindre