Försvann i flera timmar. En person försvann från äldreboende Attundagården i år, nu har en Lex Sarah anmälan gjort. Foto: Mostphotos

Försvann från boende i sju timmar

Socialnämnden i Täby kommun har anmält sig själva till Ivo efter att man försvann från ett äldreboende i sju timmar.

  • Publicerad 07:00, 27 dec 2021

Tidigare i år försvann en man från ett äldreboende i Täby. När personal upptäckte att han inte var på sitt rum, letade de igenom alla lägenheter men brukaren hade lämnat boendet. Personalen letade då i närområdet utan framgång.

Ett par timmar efter försvinnandet kontaktades polis, anhöriga och chefer för boendet.

En sökinsats inleddes, bland annat letade polis på brukarens tidigare hemadress. Personalen pratade med lokförare på Roslagsbanan och polisen gick ut med signalement till kollektivtrafiken.

Mannen hittas dagen efter, strax innan klockan tre på natten.

I anmälan står det att: ”Om det hade varit en annan årstid hade det kunnat få mycket allvarliga konsekvenser.”

Socialnämnden i Täby kommun har anmält händelsen enligt lex Sarah.

Mikael Kvist som är resultatenhetschef på boendet kan inte uttala sig om det enskilda fallet men säger att det är ovanligt att en boende försvinner.

– Det absolut inte vanligt att man måste koppla in polis och att det blir så många timmar, säger han.

Mikael Kvist vill betonar att brukarna på boendet har egna lägenheter.

–  Vi kan inte låsa dörrar och förhindra någon från att göra vad de vill. Men samtidigt jobbar vi alltid med riskanalyser, det är extra viktigt vid demenssjukvård.

Boendet jobbar även med tekniska lösningar, Mannen som försvann har till exempel fått ett Trygghetslarm med GPS, som personalen kan spåra.

Boendet har även förtydligat skyltar så att anhöriga blir mer uppmärksamma på om någon lämnar boendet i samband med att de kommer eller går berättar Mikael Kvist.

Vad är lex Sarah?

En lex Sarah anmälan görs till Ivo om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår,.