– Ambulanspersonal ska bemötas med respekt och uppskattning, inte arbetsförsvårande attacker. Detta visar återigen behovet av trygghetskameror i området, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det var vid 18-tiden på söndagskvällen som en ambulans blev vandaliserad i Edsberg, en händelse som senare spreds på sociala medier och väckte starka reaktioner.

Vandaliseringen av ambulansen rubriceras som sabotage mot blåljusverksamhet, ett brott som sedan årsskiftet har fått en skarpare lagstiftning.

Senare under söndagskvällen skedde även ett väpnat rån mot en butik i Edsbergs centrum.

Fler väktare kvällstid

Kommunen har nu satt in insatser med fokus på hög närvaro i området i form av fältteamet, mobila fritidsledare och väktare. En utökad samverkan finns mellan polisen och kommunens resurser sedan de nya områdespoliserna kom på plats.

Kommunen träffar också regelbundet företagarna i Edsberg, tillsammans med polisen och Sollentunahem, för att prata om problemen och planera insatser. Bland annat har Sollentunahem förstärkt med fler väktare under kvällstid och socialtjänstens fältteam ökat sin samverkan med företagarna kring ungdomsproblematiken.

Nej till övervakningskameror

Det skulle också behövas fler vuxna ute i och kring centrum. Kommunens mobila fritidsledare samarbetar med ”Farsor och morsor i Sollentuna” för att försöka förstärka nattvandringen i området med fler frivilliga vuxna. Vill du vara med så finns mer info och kontaktuppgifter till "Farsor och morsor i Sollentuna” här.

Edsberg är ett av 28 utsatta områden i Stockholms län enligt polisens senaste klassificering, och bara nu efter sommaren har en rad händelser inträffat som bidragit till att förstärka otryggheten i området.

Kommunen har tidigare ansökt om tillstånd att ha kameraövervakning i området men fått avslag från datainspektionen. Samverkan sker emellertid med polisen, som har Edsbergs torg som en utpekad plats i sitt kameraprojekt.