Ingen är gripen efter händelsen. Foto: Mostphotos

Förstärkt ruta kan ha räddat livet på poliserna vid stenkastning

Under gårdagen blev polisen utsatt för en stenkastning i Husby. Enligt Kjell Hellstöm vid polisen var det en civilpolisbil som blev utsatt – och deras förstärkta ruta kan ha räddat livet på dem.

  • Publicerad 15:55, 25 sep 2019

Under tisdagskvällen blev en polisbil utsatt för en stenkastning i Husby. Nu kommer det fram att det var en civilpolisbil som blev träffad och att det hade kunnat sluta väldigt illa.

– Det var en civilpolisbil som blev utsatt. Vi vet inte om gärningsmännen visste om att det var en polisbil eller om de kastade på vad de trodde var en privat bil, säger Kjell Hellström, operativ samordnare hos Rinkebypolisen.

Hade det varit en vanlig bil hade det här nog kunnat slutat som en dödsolycka

Kjell Hellström

Det hela hade kunnat slutat mycket värre om det inte hade varit en polisbil som träffades, enligt Kjell Hellström.

– De bilarna har förstärkt ruta och till och med den gick sönder. De brukar hålla för rätt stora stenar. Hade det varit en vanlig bil hade det här nog kunnat sluta som en dödsolycka. Stenen ska ha varit väldigt stor, säger han.

Maskerade personer kastade sten på polisen – ruta skadades

Slängs stenar någon gång i månaden

Enligt honom händer det några gånger i månaden att stenar slängs ner från gångbroarna i Husby. Både mot polisen och mot privatpersoners bilar.

– Vi vet inte om det här var riktat mot myndigheten. Enheten hade inte blivit ditkallad av någon privatperson utan den var där i ett annat ärende, säger han.

Ingen gripen

Ingen ska ha sett gärningsmännen, som ska ha varit maskerade, enligt Kjell Hellström.

– Efter händelsen blev det ju en stor insats i området. Men vi har inte kunnat gripa någon. Det är svårt när ingen har sett dem för än stenen föll ner, säger han.

Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel.