Först var det sagt att de skulle stå färdiga redan 2020. Men efter år av förseningar är bygget­ av de efterlängtade hybridgräsplanerna på Gärdet nu i gång.

I veckan togs det symboliska första spadtaget av en trio bestående av Johanna Ankarcrona från Värtans IK, , bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

– Två fullstora 11-spelsplaner ger ett välbehövligt tillskott av idrottsytor för innerstaden och fler träningstimmar för barn och unga. Satsningen kommer att lyfta Gärdet och göra det aktiva Stockholm än mer levande och grönt, säger Karin Ernlund i en kommentar.

Hybridgräsplanerna, som är de första i sitt slag i Stockholm, blir ett viktigt komplement till de befintliga naturgräsplanerna, menar staden.

En av fördelarna med hybrid­gräset är att det tål betydligt mer slitage.

– Med den nya tekniken som hybridgräset innebär får föreningarna två slitstarka planer som kan användas under flera årstider. De smälter också in på ett bra sätt med naturområdet på Gärdet. Fler kan träna och vi förlänger säsongen för föreningarna i området, säger Dennis Wedin.

Hybridgräsplanerna anläggs vid Sandhamnsgatan, nära Kampementsbadet. Planerna beräknas bli färdiga slutet av 2022. I april eller maj 2023 är det tänkt att de ska kunna tas i bruk.