Ombildning. I bostadsrättsföreningen Silvret 2 på Grimstagatan har hyresgästerna ännu inte lämnat besked kring hur man ska göra. Infälld: bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Claudio Britos och Lieselotte van der Meijs

Första ombildningarna i västerort genomförda

De första 280 lägenheterna i den aktuella ombildningsvändan har nu sålts. Fler ombildningar väntas kunna ske, för totalt har 740 av drygt 2 000 hyresgäster sagt ja till att köpa.

  • Publicerad 19:15, 4 maj 2021

Vi måste blanda boendeformerna för att motverka segregationen

De första ombildningarna har skett i Västertorp, Fagersjö och Grimsta. Det handlar om runt 280 lägenheter som de tidigare hyresgästerna nu köpt.

Miljonklipp när ombildade lägenheter såldes vidare direkt

– 83 procent av bostadsbeståndet i Grimsta har bestått av allmännyttiga hyresrätter. Det är verkligen snedfördelat, men nu blir balansen bättre, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Varför är det så viktigt?

– Därför du har i princip behövt flytta från vissa områden för att köpa ett boende. Det är inte önskvärt. Vi måste blanda boendeformerna för att motverka segregationen.

4,1 miljarder i vinst

Totalt är drygt 2 000 lägenheter aktuella för ombildning. Processen pågår även under 2022. Utöver de 280 hyresgäster som nu köpt har ytterligare cirka 460 röstat ja till ombildning på köpstämma.

Ombildningarna aktuella i åtta områden i söderort och västerort

De aktuella områdena i ombildningsvändan 2020-2022 (totalt 2 005 lägenheter):

Bagarmossen

Fagersjö

Rågsved

Skärholmen

Sätra

Västertorp

Grimsta

Hässelby gård

Visa merVisa mindre

Om alla ombildningar går igenom gör staden en vinst på 4,1 miljarder kronor.

Här är priserna för hyresrätterna som staden vill sälja

– Jag tror att minst 500 lägenheter kommer ombildas, säger Dennis Wedin.

Men ni önskar väl att alla lägenheterna ombildas?

– Jag hoppas personligen att alla säger ja. Men vi ska komma med opartisk information. Det är viktiga privatekonomiska beslut att fatta, säger Dennis Wedin.

Om intäkterna kommer gå till nya hyreslägenheter eller plockas till annan kommunal verksamhet, är inget Dennis Wedin vill lämna besked kring.

Ombildning. I bostadsrättsföreningen Silvret 2 på Grimstagatan har hyresgästerna ännu inte lämnat besked kring hur man ska göra. Foto: Claudio Britos

Vi vet absolut ingenting om hur folk tänker göra

– Bostadsbolagens skulder kommer minska. Men det är för tidigt att säga om pengar kommer gå till annan verksamhet.

"Vi har ingen aning"

I ombildningsvågen 2007-2014 fick staden kritik för att hyresrätterna såldes för billigt. De nyblivna bostadsrättsägarna sålde med stora vinter. Samtidigt väntas många ombildningar falla om det blir för dyrt för hyresgästerna att köpa.

De bostadsrättsföreningar som just nu fått erbjudande om ombildning ska lämna besked till staden senast i augusti, men betänketiden kan förlängas upp till tio månader. Bostadsrättsföreningen Silvret 2 är en av de två föreningar i Grimsta som ännu inte lämnat besked.

– Vi har ingen aning just nu. Grannarna i området pratar inte så mycket med varandra. Vi vet absolut ingenting om hur folk tänker göra, säger ordföranden Anna-Lena Barth.

Dennis Wedin (M), bostadsborgarråd. Foto: Lieselotte van der Meijs

Minst två tredjedelar måste säga ja

En ombildning börjar med ett initiativ från något håll om att hyresgästerna borde få köpa hyreshuset.

Finns ett intresse hos hyresgästerna för att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter så registrerar de en bostadsrättsförening.

Minst två tredjedelar av hyresgästerna måste säga ja vid en köpstämma för att ombildningen ska gå igenom. Föreningen köper sedan fastigheten från hyresvärden.

Varje hyresgäst får möjlighet att köpa rätten till sin lägenhet, men man väljer själv om man vill köpa eller fortsätta hyra. Man kan bo kvar med hyresrätt, men då med bostadsrättsföreningen som den nya hyresvärden.

Källa: Hyresgästföreningen

Visa merVisa mindre