De första ombildningarna har skett i Västertorp, Fagersjö och Grimsta. Det handlar om runt 280 lägenheter som de tidigare hyresgästerna nu köpt.

https://www.mitti.se/bostad/miljonklipp-nar-ombildade-lagenheter-saldes-vidare-direkt/repudz!IWmUwnfeyfSkWrwy0TEGA/

– 83 procent av bostadsbeståndet i Grimsta har bestått av allmännyttiga hyresrätter. Det är verkligen snedfördelat, men nu blir balansen bättre, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Varför är det så viktigt?

– Därför du har i princip behövt flytta från vissa områden för att köpa ett boende. Det är inte önskvärt. Vi måste blanda boendeformerna för att motverka segregationen.

4,1 miljarder i vinst

Totalt är drygt 2 000 lägenheter aktuella för ombildning. Processen pågår även under 2022. Utöver de 280 hyresgäster som nu köpt har ytterligare cirka 460 röstat ja till ombildning på köpstämma.

Om alla ombildningar går igenom gör staden en vinst på 4,1 miljarder kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-priserna-for-hyresratterna-som-staden-vill-salja/reptjn!D@4idBkYExPR1nOQsAxZDw/

– Jag tror att minst 500 lägenheter kommer ombildas, säger Dennis Wedin.

Men ni önskar väl att alla lägenheterna ombildas?

– Jag hoppas personligen att alla säger ja. Men vi ska komma med opartisk information. Det är viktiga privatekonomiska beslut att fatta, säger Dennis Wedin.

Om intäkterna kommer gå till nya hyreslägenheter eller plockas till annan kommunal verksamhet, är inget Dennis Wedin vill lämna besked kring.

– Bostadsbolagens skulder kommer minska. Men det är för tidigt att säga om pengar kommer gå till annan verksamhet.

"Vi har ingen aning"

I ombildningsvågen 2007-2014 fick staden kritik för att hyresrätterna såldes för billigt. De nyblivna bostadsrättsägarna sålde med stora vinter. Samtidigt väntas många ombildningar falla om det blir för dyrt för hyresgästerna att köpa.

De bostadsrättsföreningar som just nu fått erbjudande om ombildning ska lämna besked till staden senast i augusti, men betänketiden kan förlängas upp till tio månader. Bostadsrättsföreningen Silvret 2 är en av de två föreningar i Grimsta som ännu inte lämnat besked.

– Vi har ingen aning just nu. Grannarna i området pratar inte så mycket med varandra. Vi vet absolut ingenting om hur folk tänker göra, säger ordföranden Anna-Lena Barth.