Nya kyrkoherden välkomnades under en installationsgudstjänst i början av september. Nu står advent för dörren. Pia-Sophia Passmark som tidigare var verksamhetsledare i Guds Hus i Fisksätra, beskriver sin nya arbetsplats med värme.

– Jag tycker Skarpnäcks församling hittat sin plats och är ett föredöme när det gäller att verka i samhället och i livets alla skeden, säger Pia-Sophia Passmark.

Är med

Förutom det självklara med gudstjänster och satsningen på musik nämner hon bland annat verksamheter som öppna förskolan, after school för ungdomar och diakonins sociala arbete.

– Vi var exempelvis också med på Trygghetstorg i Skarpnäck, och den 17 december kommer vi att medverka på evenemanget "Tillsammans för Skarpnäck" i Skarpnäcks kulturhus.

Leder arbetet

En kyrkoherde är kort och gott församlingens arbetsledare med ett övergripande ansvar för verksamheten. Samtidigt som Pia-Sophia gläds över ett stort intresse för församlingens verksamheter och att församlingen vid kyrkovalet i fjol hade Sveriges högsta valdeltagande på 33,9 procent (rikssnitt: 18,4 procent), så ser församlingen som alla andra ett vikande medlemsantal och vikande intäkter genom kyrkoavgifter.

– Vi ska fortsätta verka i samhället, men det är också viktigt att vi synliggör arbetet. Det är en del i att medlemsantalet inte ska sjunka, säger hon.

Förvalta och utveckla

I sommar ska en ny församlingsinstruktion som beskriver inriktningen framåt klubbas. Pia-Sophia Passmark menar bland annat att det finns möjlighet att utveckla gudstjänsterna, förstärka det ideella arbetet och kyrkans hållbarhetsarbete.

– Jag vill förvalta det goda arbete som redan finns. Men jag ser fram emot att tillsammans med kompetensen bland anställda, förtroendevalda och ideella forma inriktningen framåt.

Pia-Sophia Passmark jobbar dock inte bara med arbetsledning, utan den som besöker kyrkan har chans att möta henne som präst.

– Det blir många fina gudstjänster, gemenskapsträffar och konserter under advent och jul. Jag kommer att dyka upp lite här och var.