Hagsätra, Rågsved, Östberga, Enskedefältet, Johanneshov är alla platser där befolkningen kommer att öka kraftigt under 20-talet.

Bandhagen är en annan av stadsdelarna. Här är entrén till och centrala Bandhagen i kraftig tillväxt. Vid senaste stadsbyggnadsnämnden klubbade politikerna att påbörja ytterligare husplaner.

Samma våning - flera vänner

När Mitt i kommer till det första färdiga huset håller en av hyresgästerna på att flytta in i det 84 lägenheter stora huset intill centrum och t-banestationen. En som redan hunnit bo in sig någon vecka är Andreas Atia som flyttat in med flickvän i en tvåa med balkong mot centrum.

– Av en slump visade sig tre kompisar ha flyttat in i samma hus och på samma våningsplan. Det känns lite som serien "Friends" nu. Och en kollega till min flickvän bor också i huset, berättar Andreas Atia.

Lägenheterna i huset är klara. Men två lokaler utmed Trollesundsvägen är fortfarande under byggnation. Här blir plats för mäklarkontoret Bosthlm och en samlingslokal för de boende i huset. Huset kan i övrigt skryta med en fin terass i trä och ett eget utegym på gården.

– Vi betalar 10 500 kronor för en tvåa så det är skitdyrt. Men vi trivs. Det är ingen insyn, inte lyhört och lugnt i området. Och så är det nära tunnelbanan, säger Andreas Atia.

Nya planer påbörjas

På andra sidan tunnelbanespåret ska det bli 100 hyresrätter, och vid Bandhagshallen har bygget av fyra kvarter med 380 bostäder påbörjats. För Örbyleden pågår planer för ett jätteprojekt med 1 200 bostäder där tanken är att leden förvandlas till stadsgata.

Vid stadsbyggnadsnämndens senaste möte beslutade politikerna också att påbörja ytterligare planer för bostäder mellan Bandhagens centrum och Örbyleden. Ursprungsidén är tre högre punkthus och ett lägre så kallat lamellhus med 85 bostäder i ett område längs med Mosstenabacken och ut till Örbyleden.

Enligt den preliminära tidsplanen presenteras ett förslag nästa sommar och ett år senare kan planerna klubbas.