Obs, bilden är en arkivbild från en tidigare sommar. Foto: Läsarbild Most photos

Första giftalgerna har nått ytterskärgården

Algblomningen har börjat tidigare i år jämfört med föregående år och kan snabbt nå Roslagens skärgård, beroende på vädret. Det uppger Länsstyrelsen.

  • Publicerad 11:48, 12 jul 2018

Länsstyrelsen i Stockholm har fått in rapporter att det blommar vid Bullerö i Värmdö och i andra delar av ytterskärgården. Även längre ut till havs har det börjat blomma ordentligt.

– Eftersom det har varit varmt i maj och juni och att vattnet har varit väldigt lugnt blev det algblomning tidigt i år. Troligen så kommer algblomningen att vara ända fram till slutet av augusti, säger Maya Miltell, handlägare på Länsstyrelsen.

Beroende på vindar och vågor kan algerna hamna längre in mot land. Var exakt algblomningen kommer uppstå är svårt att säga, det kan ändra sig över natten.

– Algblomningen kan uppstå jättelokalt, det kan uppstå i en vik lika gärna som att större områden drabbas. Beroende på väder kan det ändra sig på bara en natt om algerna rör sig mot Roslagens skärgård heller om det går söderut mot Haninge, säger Maya Miltell.

Beroende på väder kan det ändra sig på bara en natt om algerna rör sig mot Roslagens skärgård heller om det går söderut

Ser man alger i skärgården eller ute på havet ska man anmäla till Länstyrelsen. Är det blomning i en insjö ska man kontakta den kommun som är ansvarig för sjön. Även om man inte ser alger i vattnet kan de finnas där. Får man kräkningar, diarré eller klåda efter man badat kan det vara tecken på algblomning i vattnet, enligt vårdsajten 1177.

– Oftast är det inte vuxna som drabbas av symptomen utan det är barn och hundar. En vuxen bör vara uppmärksam på om barnet börjar kräkas efter ha badat. Det är bra att tänka på, säger Maya Miltell.