Obs, bilden är en arkivbild från en tidigare sommar. Foto: Läsarbild Most photos

Första giftalgerna har nått skärgården

Algblomningen började tidigare i år jämfört med föregående år. Den tidiga och varma sommaren som ligger bakom att algerna redan blommar. Nu har de första giftalgerna nått Stockholms skärgård.

  • Publicerad 10:57, 12 jul 2018

Länsstyrelsen i Stockholm har fått in rapporter att det blommar vid Bullerö i Värmdö kommun och andra delar av ytterskärgården. Även längre ut till havs har det börjat blomma ordentligt.

– Eftersom det har varit varmt i maj och juni och att vattnet har varit väldigt lugnt blev det algblomning tidigt i år. Troligen så kommer algblomningen att vara ända fram till slutet av augusti, säger Maya Miltell, handlägare på länstyrelsen.

Beroende på vindar och vågor kan algerna hamna längre in mot land. Var exakt algblomningen kommer uppstå är svårt att säga, det kan ändra sig över natten.

– Algblomningen kan uppstå jättelokalt, det kan uppstå i en vik lika gärna som att större områden drabbas. Beroende på väder kan det ändra sig på bara en natt om algerna rör sig mot Roslagens skärgård heller om det går söderut mot Haninge, säger Maya Miltell.

Ser man alger i skärgården eller ute på havet ska man anmäla till länstyrelsen. Är det blomning i en insjö ska man kontakta den kommun som är ansvarig för sjön. Även om man inte ser alger i vattnet kan de finnas där. Får man kräkningar, diarré eller klåda efter man badat kan det vara tecken på algblomning i vattnet, enligt vårdsajten 1177.

– Oftast är det inte vuxna som drabbas av symptomen utan det är barn och hundar. En vuxen bör vara uppmärksam på om barnet börjar kräkas efter ha badat. Det är bra att tänka på, säger Maya Miltell.