I innerstaden minskade trafiken mest under 2019. Foto: Åsa Sommarström

Första gången på åtta år – trafiken minskar i Stockholm

140 000 kilometer per dygn – så mycket mindre körde bilarna i Stockholm i snitt under 2019. Det är första gången på åtta år som biltrafiken på Stockholms vägar minskar.

  • Publicerad 04:47, 11 feb 2020

Cyklade du oftare till jobbet eller tog bussen fler gånger än bilen i fjol?

Grattis, du kan ha bidragit till att biltrafiken i Stockholm minskade för första gången på åtta år.

– Stockholmarna är vinnarna när vi minskar vår klimatpåverkan. Det är del av ett trendbrott i samhället – flygresorna minskar, tågtrafiken slår nya rekord, fler väljer att äta klimatsmart och nu minskar även biltrafiken, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Daniel Helldén (MP) tror att den minskade trafiken är del av ett trendbrott i samhället. Foto: Lisa Bonnichsen.

Minskad fordonstrafik i hela staden

De senaste siffrorna visar att trafiken av alla typer av vägfordon minskade i både innerstaden och ytterstaden under 2019. I snitt kördes 10 360 000 kilometer per dygn på Stockholms vägar under förra året. Det är 140 000 kilometer, eller nästan 20 resor fram och tillbaka till Lissabon, färre än året innan.

Innerstaden är där trafiken minskade som mest under förra året. 

– Det här är första året som biltrafiken minskar både på det kommunala vägnätet och det statliga vägnätet, både i innerstaden, i söderort och i västerort. Det är mycket glädjande, säger Daniel Helldén (MP).


Så mycket minskade biltrafiken i Stockholm

Diagrammet visar förändringen av biltrafiken i procent i Stockholms stad, innerstaden, västerort och söderort sedan 2017. I siffrorna ingår både det kommunala och statliga vägnätet.

 201720182019
Innerstaden+0,8-4,0-2,9
Söderort+2,5+2,8-2,0
Västerort+0,3-1,7-1,8
Stockholms stad+1,1+0,1-1,3

Källa: Stockholms stad


Första minskningen på åtta år

Sedan 2012 har vägtrafiken i Stockholm ökat för varje år som gått. Men i statistiken för 2018 hände något.

Stockholmarna är vinnarna när vi minskar vår klimatpåverkan

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd

Fordonstrafiken på de statliga vägarna fortsatte i och för sig att öka men på det kommunala vägarna minskade den. Under 2019 minskade också körningen på det statliga vägnätet och för första gången på åtta år minskade den totala vägtrafiken i Stockholm.

 – Att biltrafiken nu minskar beror såklart på många olika anledningar. Dels har stockholmarnas klimatmedvetenhet ökat. Många människor kan och vill minska sin klimatpåverkan, och väljer då bort bilen i vardagen. Dels har vi gjort det enklare att välja alternativa transportmedel tack vare stora investeringar och medvetet arbete under många år, säger Daniel Helldén (MP).