En efter en börjar de komma på plats, de nya Mälaröbor som tillsammans ska skapa grannsämja i det nybyggda området Ekerövallen i närheten av Träkvista skola.

När Mitt i besöker området har de första familjerna börjat flytta in och några flyttbilar har lyckats navigera sig till rätt dörr.

I ett av husen har familjen Lundqvist med mamma Sofia, pappa Jens och barnen Iris och Hugo hunnit öppna några flyttkartonger. För Sofia innebär flytten från Solna tillbaka till rötterna.

– Jag är uppvuxen på Ekerö. Det är mycket natur, vatten och lugnt och fint här.

Just utemiljön är något familjen har sett fram emot extra mycket.

– Det är skönt med altan och gräsmatta och mer ytor, säger Sofia Lundqvist.

Barnvänligt

Treåriga dottern Iris får nära till förskolan och ser även hon fram emot att lära känna nya området.

– Det ska bli kul att leka i lekparken, säger hon.

Några grannar har de hunnit prata med och Sofia Lundqvist tycker att det verkar var gott om folk i deras ålder och familjesituation.

– Det blir perfekt för barnfamiljer här och verkar som att de flesta har yngre barn.

Området Ekerövallen är uppkallat efter den fotbollsplan som tidigare legat där husen nu byggs. Just nu har tolv familjer flyttat in, planen är att ytterligare två etapper ska byggas med likande hus. Just nu väntar entreprenören Småa på godkänt bygglov för etapp två.

Några huskroppar bort från familjen Lundqvist ser Erika Haglund till att flyttgubbarna får alla lådor rätt så att hon, sambon Nicklas Jonsson och deras två barn kan komma iordning.

Att få vara bland de första på plats blir lite speciellt, tycker hon.

– Spännande att det är helt nytt. Det verkar vara ett härligt villaområde.

Oroas av trafiken

En av de som på nära håll sett området förändras är Anders Waldman. Han flyttade till Mälaröarna på 1970-talet och bor några långskott från Ekerövallen. Han rör sig ofta i området med Elza, som är en blandning av cocker spaniel och pudel.

– Jag har varit ordförande i Ekerö IK och det är klart att det har varit nostalgiskt för mig med fotbollsplanen och tycker att husen sticker ut lite.

Anders Waldman påpekar att han inte är emot byggandet.

– Det är bra att områden utvecklas. Men jag hoppas att väginfrastrukturen anpassas. Kommer det ungefär 40 nya familjer så skulle det kunna innebära 70 nya bilar, säger han.