ETTA. Utomhus. Sofia och Iris Lundqvist ser fram emot att kunna vara ute på egna tomten och ha nära till naturen. Förra veckan flyttade de in i nybyggda området Ekerövallen. Foto: Claudio Britos

Första familjerna inflyttade på Ekerövallen

Ett helt nytt bostadsområde har börjat ta form i Träkvista när området Ekerövallen börjar formas. Nu har även de första familjerna flyttat in. "Det känns jättebra, nytt och fräscht", säger Sofia Lundqvist.

  • Publicerad 16:31, 3 sep 2021

En efter en börjar de komma på plats, de nya Mälaröbor som tillsammans ska skapa grannsämja i det nybyggda området Ekerövallen i närheten av Träkvista skola.

När Mitt i besöker området har de första familjerna börjat flytta in och några flyttbilar har lyckats navigera sig till rätt dörr.

I ett av husen har familjen Lundqvist med mamma Sofia, pappa Jens och barnen Iris och Hugo hunnit öppna några flyttkartonger. För Sofia innebär flytten från Solna tillbaka till rötterna.

– Jag är uppvuxen på Ekerö. Det är mycket natur, vatten och lugnt och fint här.

Just utemiljön är något familjen har sett fram emot extra mycket.

– Det är skönt med altan och gräsmatta och mer ytor, säger Sofia Lundqvist.

Nyinflyttade. Iris och Sofia Lundqvist med familj är några av alla nyinflyttade på området Ekerövallen. Foto: Claudio Britos

Planteras. Husen har egen altan och trädgård. Foto: Claudio Britos

Barnvänligt

Treåriga dottern Iris får nära till förskolan och ser även hon fram emot att lära känna nya området.

– Det ska bli kul att leka i lekparken, säger hon.

Några grannar har de hunnit prata med och Sofia Lundqvist tycker att det verkar var gott om folk i deras ålder och familjesituation.

– Det blir perfekt för barnfamiljer här och verkar som att de flesta har yngre barn.

Området Ekerövallen är uppkallat efter den fotbollsplan som tidigare legat där husen nu byggs. Just nu har tolv familjer flyttat in, planen är att ytterligare två etapper ska byggas med likande hus. Just nu väntar entreprenören Småa på godkänt bygglov för etapp två.

Några huskroppar bort från familjen Lundqvist ser Erika Haglund till att flyttgubbarna får alla lådor rätt så att hon, sambon Nicklas Jonsson och deras två barn kan komma iordning.

Att få vara bland de första på plats blir lite speciellt, tycker hon.

– Spännande att det är helt nytt. Det verkar vara ett härligt villaområde.

Ekeröbo. Nicklas Jonsson och hans familj med sambo och barn har bytt Bromma mot Ekerö. Foto: Claudio Britos

Det ska bli kul att leka i lekparken

Oroas av trafiken

En av de som på nära håll sett området förändras är Anders Waldman. Han flyttade till Mälaröarna på 1970-talet och bor några långskott från Ekerövallen. Han rör sig ofta i området med Elza, som är en blandning av cocker spaniel och pudel.

– Jag har varit ordförande i Ekerö IK och det är klart att det har varit nostalgiskt för mig med fotbollsplanen och tycker att husen sticker ut lite.

Anders Waldman påpekar att han inte är emot byggandet.

– Det är bra att områden utvecklas. Men jag hoppas att väginfrastrukturen anpassas. Kommer det ungefär 40 nya familjer så skulle det kunna innebära 70 nya bilar, säger han.

Höjdskillnad. Husen är liknande i utseende, men i varierande höjd. Foto: Claudio Britos

Granne. Anders Waldman med tiken Elza passerar ofta nybyggda området Ekerövallen. Han hoppas att det inte blir för mycket trafik i området. Foto: Claudio Britos

Ekerövallen: Byggs i tre etapper

I Småas projekt Ekerövallen planeras ett 50-tal hus i tre etapper varav den första nu står klar för inflytt.

Husen som är villor eller parhus är i två eller tre plan och mellan cirka 105 och 138 kvadratmeter stora. Husen har fem eller sex rum.

Bygglovasansökan för etapp 2 är inlämnad och planerad säljstart är vintern 2021/2022.

Källa: Smaa.se

Visa merVisa mindre

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25