Annedalsbor. Lovisa Forssell med dottern Mila i famnen, står och pratar med Therése och Mattias Nyström och deras dotter Olivia efter invigningen av skolan. Foto: Mikael Andersson

Första eleverna på plats i Mariehälls nya skola

Första klassen i Mariehälls nya skola står hand i hand på rad på skolgården. De räknar ned i kör, "3, 2, 1!" och ett band klipps. Och så vips är den efterlängtade Adolfbergsskolan invigd – skolan som enligt staden ska lösa skolbristen i Mariehäll och Annedal.

  • Publicerad 16:34, 23 aug 2018

I en kontorsbyggnad med brun tegelfasad har den nya Adolfbergsskolan flyttat in. Huset ser inte mycket ut för världen, lokalen delar de med bland annat ett transportföretag och en tandklinik. Men inne i skolans lokaler finns allt från klassrum, lek- och vilorum till mat- och gymnastiksal.

Adolfbergsskolan är efterlängtad i Mariehäll och nybyggda området Annedal, där skolbristen har varit påtaglig. Som det sett ut hittills har det inte funnits plats i området för alla de 220 barn som ska börja förskoleklass den här hösten. Med den nya skolan har 78 av de barnen fått en skola att gå till.

Staden vill starta ny skola i Mariehäll – redan nästa höst

Barnen har varit i den sprillans nya F–6-skolan i lite över en vecka. Nu är inskolningen över, invigningen klar och verksamheten kan dra igång på riktigt.

Förskoleklassare. Sofie Björnsson med sonen Philip Kinnander, 6, som precis börjat skolan. Foto: Mikael Andersson

Hade behövt flytta

Therese och Mattias Nyströms dotter Nova har precis börjat i skolan. De står tillsammans med Lovisa Forssell vars son Adrian också är en del av skolans första årskull. Båda familjerna bor i Annedal, dit många barnfamiljer flyttat och bor. Att hitta skolplats till barnen har inte varit det lättaste.

– Jag vet inte vad vi gjort om inte den här skolan funnits. Då hade vi nog fått flytta, säger Lovisa Forssell.

Många av familjerna verkar bo i Annedal, fortsätter hon. Så pass många att föräldrarna kan lämna sina barn på Annedals torg på morgonen, där de hämtas upp av skolpersonal. Sen går personal och barn tillsammans till skolan.

– Som ett lämmeltåg, säger Therese Nyström.

"Vi vill bygga världens bästa skola", säger Terhi Bisander, rektor på Adolfsbergsskolan. Foto: Mikael Andersson

Att bygga en skola från grunden

Rektor Terhi Bisander sitter i personalrummet med en kopp kaffe i handen. Hon kan ta en liten paus nu när invigningen är över och barnen är tillbaka i klassrummen. Det har varit hektiska veckor som lett upp till skolstarten, men nu börjar allt lugna ned sig. Bakom sig har hon 18 års erfarenhet av att jobba som rektor, men framför sig har hon en ny utmaning.

– Jag tror att det här är det roligaste jag gjort. Att vara med och bygga hela skolan från början, säger hon.

Just nu går det bara förskoleelever i skolan. Tanken att skolan ska fyllas upp med en ny årskull varje år. Att det är så nytt kan kännas lite osäkert för föräldrarna, det förstår Terhi Bisander.

– Det här har ju varit många föräldrars andrahandsval. Mariehällsskolan är ju en... skola, säger hon med betoning på det sista ordet.

Men de föräldrar som varit på öppet hus i Adolfsbergsskolan, sett lokalerna och pratat med personalen har fått ett gott intryck.

Redo med saxen. Olle Burell (S) tillsammans med rektor Terhi Bisander på invigningen av Adolfsbergsskolan. Foto: Mikael Andersson

Hoppades på Mariehällskolan

En av de föräldrar som valt Adolfsbergsskolan är Sofie Björnsson. Hon har precis sett sin son Philip, 6, sjunga alla välkomna på invigningen.

– Vi hade hoppats på Mariehällskolan, men vi träffade Terhi och det kändes bra.

Dessutom har Philip några kompisar som också börjat i skolan, fortsätter hon.

Valde aktivt

På skolgården står också Anna Sjöquist med sin dotter Matilda.

– Vi valde den här skolan aktivt. Det kändes kul med en ny skola.

Matilda har ett äldre syskon som går i Mariehällskolan. Familjen har haft en bra erfarenhet av den skolan, men för att ta sig dit från hemmet måste man gå över Bällstavägen. Det måste man inte för att komma till Adolfsbergsskolan.

– Hit kan kanske barnen gå själva till skolan, säger Anna Sjöquist.

"Vi vill bygga världens bästa skola"

Skolverksamheten är alltså igång i Brommas senaste skola. En del arbete kvarstår, men rektor Terhi Bisander har höga förhoppningar för framtiden.

– Allt tar lite längre tid i och med att det är en ny skola. Det är mycket jobb för att allt ska fungera, men vi vill bygga världens bästa skola.

Detta har hänt

Mariehäll och nybyggda Annedal har länge haft en stor brist på skolplatser. 2016 sattes paviljonger upp på Mariehällsskolans skolgård för att lösa den akuta bristen.

Samma år togs det beslut om detaljplanestopp i området tills dess att situationen var löst.

I fjol pekades lokalerna där Adolfsbergsskolan nu huserar ut som en plats där en ny skola kan byggas.

Planen var att hälften av de barn som behövde skolplats skulle börja i Adolfsbergsskolan, den andra hälften i Mariehällsskolan.

Visa merVisa mindre