Solvig Lexberg, 96, och Rune Klöfver, 89, samt skötaren Rosie Andersson har alla tagit första vaccindosen. Foto: Pekka Pääkkö

Första dosen avklarad

Intresset för att vaccinera sig mot covid-19 är högt bland de äldre på Norrmalm. Ett av tre kommunala boenden är klara med andra dosen. "Man har en förhoppning att det ska bli bättre" säger Rune Klöfver, 89.

  • Publicerad 16:00, 1 feb 2021

Enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska, Sara Evefjord, är vaccinationstäckningen på Norrmalms vård- och omsorgsboenden god.

"Ett av tre vård- och omsorgsboenden är klara med andra dosen av vaccinet och de andra två vaccinerar under kommande vecka" skriver hon till Mitt i Vasastan.

Vännerna Solvig Lexberg, 96, och Rune Klöfver, 89, bor i Väderkvarnens servicehus på Brunnsgatan och har båda fått en första dos av vaccinet.

– Jag var tveksam först men min dotter som är läkare sa att jag skulle ta det och jag vill kunna träffa min familj, säger Solvig Lexberg, som känner sig nöjd med sitt beslut.

"Skrämmande tanke att hamna på sjukhus"

Varken hon eller Rune Klöfver har känt av några biverkningar.

– Man har ju en förhoppning om att det ska bli bättre, att vaccinet ska hjälpa. Jag har redan nedsatt lungkapacitet och det är en skrämmande tanke att hamna på sjukhus och att det inte ska finnas några platser, säger Rune Klöfver.

Solvig ser fram emot att aktiviteterna, som vanligtvis sker varje vardag på Träffpunkten som är knutet till Väderkvarnen, ska komma i gång igen som vanligt.

– Det brukar vara kaffe och frågesport, säger hon.

Rosie Andersson är skötare på Mimers dagverksamhet för äldre och tycker att alla som kan borde vaccinera sig.

– Man gör det ju inte bara för sin egen skull utan också för vårdpersonalen på IVA-avdelningar. På Mimer arbetar vi med visir och munskydd. Många äldre hör och ser redan dåligt, skyddsutrustningen gör det ännu svårare att kommunicera, säger hon, och fortsätter:

– Vissa vill inte komma till dagverksamheten eftersom de är rädda att smittas och för andra är det livsviktigt med social samvaro.

Två av fem är rädda för covidvaccinet

Mohammed Kamruzzaman jobbar som vårdbiträde på Attendo Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende som ligger intill Vasaparken. Han har jobbat sedan pandemin bröt ut och har precis tagit sin andra dos vaccin, liksom de boende på Sabbatsbergsbyn.

– Jag kände inga biverkningar efter att jag tog vaccinet, bara att det var lite ömt i armen där de hade stuckit, säger Mohammed Kamruzzaman, som nu ser fram emot vaccinets effekter.

"Har varit hemskt"

Han har, liksom många andra, haft en tuff tid sedan pandemin bröt ut.

– Att se personer som jag har känt i flera år lida och sedan dö har varit hemskt, säger Mohammed Kamruzzaman, som har jobbat på Sabbatsbergsbyn i sju år.

– De flesta på boendet har varit positiva till vaccinet, de har väntat på att det ska komma, säger han.

Vaccinering av äldre

Vaccinering av dos två på äldreboenden pågår just nu.

Därefter vaccineras äldre med hemtjänstomsorg liksom anställda.

Sedan är det dags för 70+ utan hemtjänst, som får boka vaccinering själva. När det är dags går Region Stockholm ut med allmän information.

Visa merVisa mindre